29 Aralık 2013 Pazar

SOM'un menzili uzayacak

SOM'un menzili uzayacak

Muhammet METİN/Kokpit.aero
TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen yerli üretim Seyir füzesi SOM, Türk Hava Kuvvetleri'nin harekat ihtiyacını karşılayabilmasi amacıyla çalışmalara devam ediliyor. Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları tarafından Sinop açıklarında atış testleri yapılan SOM füzesi 800 km üzeri menzilden hedefini başarıyla imha etti.
Kokpit.aero'ya bilgi veren Tübitak-Sage yetkilisi, Türk Hava Kuvvetleri'nin isteği üzerine SOM füzesinde geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. SOM füzesi ile 800 km üzeri menzilde başarılı denemeler gerçekleştirdik. Bu bizim için önemli bir dönüm noktası oldu. Hava Kuvvetleri ile yapılan görüşmelerde SOM füzesinin menzilini uzatma çalışmaları kapsamında 2014 yılı ortalarında planlanan programda bir değişiklik yaşanmaz ise 1500 km menzilli SOM füzesini test edeceğiz. SOM füzesinin menzili dışında en büyük özelliği deniz hedefleri ve uçak şelterlerine karşı kullanılacak olması. Hava Kuvvetlerinin isterleri bu konuda çok yüksek, Kara ve Deniz'e konuşlu SOM füzesinin versiyonları içinde çalışmalar devam ediyor.
Şuan için projde teknik olarak bir sorun yok sadece test atış alanı noktasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu hususta, TSK ve Milli Savunma Bakanlığı arasında görüşmeler sürüyor. Önümüzdeki yıllar, HvKK'nın vurucu gücünün daha da arttığı yıllar olacak.
YENİ MÜHİMMATLAR GELİYOR
Kamuoyu tarafından bilinen mühimmat çalışmaları dışında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkinliğini arttırma doğrultusunda farklı mühimmat geliştirme çalışmalarıda devam ediyor. Özellikle bu hususta ciddi adımlar atıldı. Tübitak olarak, savunma sanayi firmaları ile güzel bir işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki, 5 yıllık süre zarfında Türkiye mühimmat alanında dünya'da önemli ülkeler arasına girecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder