22 Aralık 2013 Pazar

G SINIFI VE MEKO SINIFI FIRKATEYN MODERNİZASYONU

G-Sınıfı Firkateyn Modernizasyonu
DzKK hizmetindeki sekiz Gabya [G] Sınıfı [FFG-7 OH Perry Sınıfı] Firkateynde kullanılan eski nesil Savaş Yönetim Sistemi [SYS]’nin, milli olarak üretilen, yeni nesil Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi [GENESİS] ile değiştirilmesinin hedeflendiği G-Sınıfı Firkateyn Savaş Yönetim Sistemi Modernizasyon Programı [G-GSMP] Ağustos 2o12’de tamamlanmıştır. Havelsan Ana Yükleniciliğinde yürütülen Projenin ikinci aşamasında ise GENESİS SYS modernizasyonundan geçirilen Gabya Sınıfı Firkateynlerden dördüne Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda SMART-S Mk2 3 Boyutlu Arama Radarı [3-BAR] ve RIM-162B Blok 1 ESSM Füzeleri için dikine atış kabiliyetli sekiz hücreli [quad-pack özelliği sayesinde toplam 32 ESSM füzesi taşınabilmekte] Mk41 VLS entegre edilmektedir. Bu çerçevede GENESİS SYS ile donatılan TCG Gediz [F-495], TCG Gökova [F-496], TCG Göksu [F-497] ve TCG Giresun [F-491] firkateynlerine Mk41 VLS ve SMART-S Mk2 3-BAR entegrasyonu gerçekleştirilmektedir. Mk41 VLS entegrasyonundan geçirilen ilk gemi olan TCG Gediz üzerindeki SMART-S 3-BAR modernizasyon çalışması Ocak 2o13’te tamamlanmıştır. Hem Mk41 VLS, hem de 3-BAR entegrasyonu yapılacak son gemi olan TCG Giresun üzerindeki çalışmaların Ekim 2o14’te tamamlanması planlanmıştır.

MEKO 200T Track IIA/B 3-BAR ve Mk41 VLS Modernizasyonu
GENESİS SYS modernizasyonundan geçirilen Gabya Sınıfı; TCG Gediz, TCG Gökova, TCG Göksu ve TCG Giresun Firkateynlerine ilave olarak envanterdeki MEKO 200T Track IIA/B Sınıfı; TCG Barbaros [F-244], TCG OruçReis [F-245], TCG SalihReis [F-246] ve TCG KemalReis [F-247] Firkateynleri üzerinde de SMART-S Mk2 3-BAR ve Mk41 VLS entegrasyonu ve iyileştirmesi gerçekleştirilmektedir. Söz konusu gemilerde bulunan ve yüksek MTBF [arızalar arası ortalama süre] değeri ile dikkat çeken emektar AWS-9/Tip-996 Radarları daha uzun menzil ve daha iyi bir MTBF performansı sunan SMART-S Mk2 Radarı ile değiştirilmiştir. SMART-S Mk2 Radarlarının Gabya Sınıfında kullanılan GENESİS SYS’ne entegrasyonları Havelsan tarafından yapılırken, Track IIA/B Sınıfı’nda yer alan STACOS SYS’ne entegrasyonları ise Yaltes tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede modernize edilen ilk gemi olan TCG SalihReis üzerindeki SMART-S Mk2 3-BAR ve Mk41 VLS Baseline VII iyileştirme kiti entegrasyon/enstalasyon çalışmaları 2o12’de tamamlanmış ve gemi modernizasyon sonrasında tekrar DzKK’na teslim edilmiştir. TCG SalihReis’in RIM-162B Blok 1 ESSM kapasitesi, Baseline VII iyileştirmesi sonrasında 64’e yükselmiştir. Ancak, rutin görevlerde Mk41 VLS sistemindeki hücrelerin sadece bir bölümü füze ile doldurulmaktadır. DzKK’nın talebi doğrultusunda 2o13’te MEKO 200T Track IIA/B Sınıfı herhangi bir gemi üzerinde SMART-S Mk2 3-BAR enstalasyonu yapılmamıştır. 16 hücreli Mk41 VLS Baseline VII lançeri [sekiz hücreli Mk29 lançerinin yerine] entegre edilecek ilk gemi olan TCG Barbaros Firkateyni üzerindeki çalışmalara başlanılmıştır. Mk 41 VLS entegrasyonu için gerekli olan çelik saçtan imal yuva Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda imal edilmiştir.
S-Band [E/F Bandı] SMART-S Mk2 Radarının yurt içinde lisanslı üretimi ve gemilere [G-Sınıfı ve Barbaros ve SalihReis Sınıfı] entegrasyonu maksadıyla Ekim 2oo9’da Savunma Sanayi Müsteşarlığı [SSM] ile Ana Yüklenici Aselsan arasında Euro85 Milyon değerinde bir kontrat imzalanmıştı. Bu çerçevede ihtiyaç duyulan toplam sekiz SMART-S Mk2 Radarının yurt içinde lisanslı üretimi ve gemilere entegrasyonu halen Aselsan tarafından gerçekleştirilmektedir. Aselsan halihazırda bu Radarların yüksek çıkış gücüne sahip katı hal Göndermeç ve Almaç [T/R] Modüllerini özgün olarak yeniden geliştirmiş ve radom gibi bazı kritik komponentlerini de yurt içinde üretmiştir. SMART-S Mk2 Radarı aynı zamanda LST ve LPD gemilerinde de kullanılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder