18 Aralık 2013 Çarşamba

Nüfuz Edici Bomba'ya test merkezi kurulacak

Nüfuz Edici Bomba'ya test merkezi kurulacak

Muhammet METİN/Kokpit.aero
TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleştirilen imza töreni TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Özgür Tontu’nun açılış konuşmasıyla başladı. SAGE’nin sunumunun ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile MKEK Genel Müdürü İzzet Artunç arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Protokol kapsamında iki kurum arasında Ar-Ge, pilot üretim, ürün ve üretim hattı kalifikasyonu, endüstrileşme, tanıtım ve pazarlama alanlarında işbirliği ve stratejik ortaklık kurulması amaçlanıyor.
Tasarım, test ve üretim kabiliyetlerine sahip Türkiye’nin iki önemli kurumu olan MKEK ve TÜBİTAK SAGE işbirliğiyle TOROS, DEMET, NEB, 81 mm Bilyeli Havan Mühimmatı ve 35 mm Parm gibi birçok başarılı proje gerçekleştirildi.
PROJE 2008'DE BAŞLADI
Tübitak-Sage ve MKEK ortaklığıyla 2008 yılında başlayan proje 2012 yılında tamamlandı. Nüfuz Edici Bomba (NEB), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlandı. Yurt içi imkanlar kullanılarak geliştirilen harp başlığı hassas güdüm kitleri ve lazer güdüm kitleri ile birlikte kullanılarak uzak mesafelerden vuruş yapabiliyor.
2.5 metre kalınlığında betonu delebilme kabiliyetine ve 27 km azami menzile sahip sistem F-4 2020 savaş uçağında kullanılıyor. F-16 savaş uçaklarına sertifikasyon çalışmaları ise devam ediyor.
TEST'LERİ İNGİLTERE'DE YAPILDI
Nüfuz Edici Bomba (NEB), test'lerinin Türkiye'de gerçekleştirilmesi amacıyla, Savunma Sanayii Müsteşarlığı önderliğinde çalışma başlatıldı. En son teknoloji ile donatılmış mühimmat test merkezi kurulacak. Tübitak-Sage tarafından geliştirilen Nüfuz Edici Bomba (NEB) yer testleri İngiltere'de gerçekleştirildi.
Kokpit.aero'nun sorularını yanıtlayan Tübitak-Sage yetkilisi," Nüfuz Edici Bomba (NEB)'nın ilk yer testleri İngiltere'de gerçekleştirildi. Bu bizim istediğimiz bir durum değildi. Türkiye'nin ilk defa bu tarz bir mühimmat çalışması yapmasından dolayı, böyle bir merkez mevcut değildi. En kısa sürede bu test merkezi ile birlikte kendi ürettiğimiz mühimmatları kendimiz test edeceğiz".
İLK SATIŞ YAKINDA
Nüfuz Edici Bomba'nın ihracatı konusunda ise yetkili." Mühimmatlar konusunda MKEK ile ortak çalışmalar yürütüyoruz.Bu noktada, MKEK'ın bir çok ülkeye çeşitli mühimmat satışları mevcut, MKEK ile bir kaç ülke görüşme yaptı. Önümüzdeki aylarda ilk ihracaatı gerçekleştirmeyi umuyoruz." bilgisini verdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder