19 Ocak 2014 Pazar

Umtas ve Omtas füzeleri yeni isimlerine kavuştu

Umtas ve Omtas füzeleri yeni isimlerine kavuştu

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Türk Silahlı Kuvvetlerinin tanksavar ihtiyacının karşılamak amacıyla Roketsan tarafından geliştirilen Umtas ve Omtas tanksavar sistemleri Mızrak-U ve Mızrak-O olarak adlandırıldı.
Kokpit.aero'ya verilen bilgide,"  Roketsan mühendislerinin geliştirdiği Umtas ve Omtas tanksavar sistemlerinin tanınırlığının artırılması ve ihracat faaliyetlerinde kolaylık sağlaması amacıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Roketsan arasında yapılan görüşmeler sonrasında füze sistemlerine Mızrak-U ve Mızrak-O şeklinde isim verildi.
MIZRAK-U 2015 YILINDA HAZIR
Mızrak-U tanksavar sistemi atış testlerine devam ediyor. Mızrak-U füzesi IIR arayıcı başlık takılı olarak gerçekleştirdiği testleri 2014 yılında bitirilmesi planlanıyor. Önümüzdeki aylar da ise Kara Havacılık Komutanlığına ait AH-1S helikopteri ile test atışları yapılacak. Mevcut  çalışmaların tamamlanmasının ardından Mızrak-U füzesinin 2015 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi öngörülüyor.
GECE GÜNDÜZ GÖREV YAPABİLİYOR
8 km azami menzil ve 500 m asgari menzile sahip Mızrak-U, gündüz-gece ve tüm hava koşullarında görev yapabilme özelliğine sahip. At-Unut ve At-Güncelle kullanım modlarına sahip Mızrak-U, hedef güncelleme yeteneğinin sunduğu esneklik ile sutre arkasından atış, sutre arkasında gizlenmiş hedeflere atış, hassas vuruş noktası ayarlayabilme ve vuruş etkinliği değerlendirme imkanı sağlamakta olup sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabiliyor.
Halen geliştirilmekte olan Milli Atak Helikopteri’nin (T-129) resmi tanksavar sistemi olarak tanımlanan Mızrak-U çeşitli platformlara (Helikopter, İHA, Kara Aracı, Sabit Platform, Hafif Saldırı Uçağı, Deniz Platformu) entegre edilebiliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder