31 Ocak 2014 Cuma

İlk Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı Evine Uçtu


Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülmekte olan Barış Kartalı Projesi kapsamında ilk HİK Uçağı, başlangıç teslimatı için, TUSAŞ (Akıncı/Ankara) tesislerinden konuşlanacağı birlik olarak belirlenen 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı (Konya)na intikal etmek üzere havalanmış bulunmaktadır.
Projede ana yüklenici Boeing firması olup, uçak ve sistemlerin tasarım, üretim, test ve bakım idame faaliyetlerinde HAVELSAN, TUSAŞ, MİKES, ASELSAN ve Türk Hava Yolları gibi birçok yerli firma görev almaktadır.
Barış Kartalı HİK sistemi gerçekleştirilecek birlik kabul kontrollerinin ardından 21 Şubat 2014 tarihinde 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı (Konya)nda düzenlenecek tören ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacaktır.

29 Ocak 2014 Çarşamba

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne özel bot!

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne özel bot!

Yütek Makine tarafından Medyılmaz Gemi Tersanesi'nde, yaptırılan botların gece ve gündüz, ağır deniz koşullarında ve hava şartlarında sefer yapabilecek özellikte olduğu öğrenildi. 
İŞTE BOTLARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Kılavuzluk hizmet botları 18 metre boyunda 5.10 genişliğinde Minimum 22+ knot sürat yapmaktadır. 2 adet MTU 12V 2000 M72 model 1080 KW makine ile Sabit Pitch pervane (FPP) sistemi ile  tahrik edilmektedir. 2 adet Comins Onan 19 MDKBV- 19 KWX2 Jeneratör ile elektrik enerjisi sağlanmaktadır. Pilot transfer sistemi olarak, Türkiye’de henüz kullanılmayan her bir teknede 3 adet Pasarella tipi pilot indirme bindirme sistemine haizdir.

 

26 Ocak 2014 Pazar

Cirit füzesi Fransa yolcusu

Muhammet METİN/Kokpit.aero
ROKETSAN tarafından geliştirilen ve pazarlama faaliyetleri kapsamında birçok uluslararası fuarda tanıtımı gerçekleştirilen CİRİT füzesinin, Fransa'da yerleşik SAGEM firması tarafından geliştirilen Patroller İnsansız Hava Aracı'na entegrasyon çalışmaları devam ediyor.
ROKETSAN yetkilileri tarafından Kokpit.aero'ya verilen bilgide," Roketsan olarak Fransız SAGEM firması ile yaptığımız anlaşma kapsamında, CİRİT füzesinin SAGEM firmasına ait Patroller İnsansız Hava Aracı'na entegrasyon çalışmaları sürüyor. Planlanan takvimde değişiklik yaşanmadığı takdirde ilk atış denemelerini önümüzdeki sonbaharda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu çalışma üçüncü ülke ihtiyaçlarına cevap vermesi amacıyla başlatıldı. Entegrasyonun tamamlanmasının ardından SAGEM firması ile ortak pazar arayışları ve satış çalışmaları yapma konusunda her iki tarafta olumlu yönde karşılık verdi.
Fransa'da bulunan Eurocopter firması ile de çalışmalar devam ediyor. Eurocopter ile yapılan görüşmelerde hedef pazar olarak Ortadoğu coğrafyası ele alındı. Roketsan olarak pazar çalışmalarında sadece bir bölgeye odaklanmak istemiyoruz. Avrupa ülkeleri tarafından kullanılan Eurocopter helikopterlerinde CİRİT ve MIZRAK-U füzelerinin kullanılmasını istiyoruz. Bu yönde görüşmeler devam ediyor. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin CİRİT füzesini envanterine katması bizim için referans oldu. Pazarlama çalışmalarını, başta Azerbaycan ve Pakistan olmak üzere Orta Asya ile Uzakdoğu ülkelerine yöneltmiş durumdayız. Yakın bir dönemde 2 yada 3 ülke ile CİRİT füzesinin satışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz".
FRANSA SİLAHLI KUVVETLERİ İÇİN TASARLANDI
Patroller Orta İrtifa İnsansız Hava Aracı Fransa Silahlı Kuvvetleri için tasarlandı. İlk test uçuşu 2009 tarihinde gerçekleştirildi. Uçak, Haziran 2009 yılında Fransa'da düzenlenen Paris Air Show'da kamuoyuna tanıtıldı. Patroller İHA, keşif, gözetleme, istihbarat ve Orman yangınlarının tespiti amacıyla kullanılıyor. 250 kg faydalı yük kapasitesine sahip olan Patroller İHA 314km maksimum hıza ulaşabiliyor. Havada kalış süresi ise 30 saat olarak belirtiliyor.
http://kokpit.aero/fransa-iha-cirit-fuzesi-atacak

22 Ocak 2014 Çarşamba

Milimetrik Dalga Radarı (MİLDAR)


Kement ve Mildar Projeleri İmza Töreni

Kement ve Mildar Projeleri İmza Töreni

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, savunma sanayiinin kamu ve özel sektör olarak Ar-Ge'ye yaptığı yıllık harcamanın 1 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığında, "Hava-Hava ve Hava-Yer Sistemleri Arasında İhtiyaç Duyulan Veri Bağı Sistemi Geliştirilme Projesi (KEMENT)" ile "Hava Platformları için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi (MİLDAR)" düzenlenen törenle imzalandı.
Törende konuşan Bayar, savunma sanayiinde çıtanın sürekli yükseldiğini belirterek, sektör olarak sistem mühendisliği kısmını geçtiklerini artık teknolojik derinliği olan konulara ağırlık verdiklerini söyledi. Savunma sektörü olarak gemi, insansız hava aracı, her türlü kara aracı ve güdümlü silah yapabildiklerini ifade eden Bayar, "Türkiye bunları yapabileceğini gösterdi. 10 yıl önce ise sadece lisanslı üretim çalışmaları vardı. Ama bunun da yeterli olmadığını görüyoruz. Teknolojilere hakimiyet sağlamadığımız zaman bu ürünler yine de bizim olmuyor" diye konuştu.
Savunma sanayiinin kamu ve özel sektör olarak Ar-Ge'ye yaptığı yıllık harcamanın 1 milyar dolara yaklaştığını belirten Bayar, şunları söyledi:
"Bunlar çok ciddi rakamlar. Savunma sanayii, Türkiye'de en fazla Ar-Ge harcaması yapan sektör ve nacizane kendi özgün ürününü geliştiren tek sektör. Savunma sanayii kendi markaları olan tek sektör. Altay tankımız var, ANKA insansız hava aracımız var, MİLGEM gemimiz var. Bunun gibi marka ürünlerimiz var. Bunlar artık dünya pazarına çıkıyor. Türkiye'nin bütün mühendislik ve akademi gücünü dibine kadar kullanmamız gerekiyor. Aslında bunlar boyumuzu aşan işler ama bu tür projelerle boyumuzu uzatacağız ve o derinliğe hakimiyet sağlayacağız. Mühendislerimize ve akademisyenlerimize güveniyoruz."
METEKSAN Genel Müdürü Murat Erciyes de KEMENT Projesi ile Türkiye'nin milli bir veri ağını uzun menzilde gerçekleştirebileceğini belirterek, bu projede ciddi ihracat potansiyeli olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından KEMENT Projesi sözleşmesi, METEKSAN AŞ ana yükleniciliğinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK UEKAE, Roketsan ve MİLSOFT AŞ arasında, MİLDAR Projesi de Savunma Sanayii Müsteşarlığı, METEKSAN AŞ ve Tusaş arasında imzalandı.
-KEMENT Projesi
KEMENT Projesi, milli akıllı mühimmatlarda ve seyir füzelerinde kullanılmak üzere veri link terminali geliştirilmesine yönelik önemli bir teknoloji kazanım projesi olarak nitelendiriliyor. KEMENT Projesi ile keşif yapacak, gözetleyecek ve tehdit takip etmek için hava-hava ve hava-yer sistemleri arasında noktadan çok noktaya veriyi/görüntüyü aktarabilecek yetkinlikte bir veri link terminali üretim prototipinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
-MİLDAR
Hava platformları için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi (MİLDAR) kapsamında helikopter platformları için tararken izleme yeteneğine sahip atış kontrol radarı,  insansız hava aracı (İHA) platformları için sentetik açıklıklı radar (SAR) yetenekli atış kontrol radarı ile İHA'ların otomatik iniş ve kalkışı için hassas konum bilgisi sağlayan otomatik kalkış iniş sistemi (OKİS) prototipinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Proje kapsamındaki radar sistemleri METEKSAN Savunma Sanayii AŞ tarafından milli olarak tasarlanıp geliştirilecek. Geliştirilecek her üç sistemin platformlara montajı kapsamındaki analiz ve test faaliyetlerinde Tusaş altyapısı ve mühendislik hizmetinden faydalanılacak. - Ankara

KEMENT PROJESİ


21 Ocak 2014 Salı

T-129 Helikopteri için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi sözleşmesi imzalanacak

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ar-Ge ve Teknoloji Yol Haritası kapsamında yürütülen Hava-Hava Ve Hava-Yer Sistemleri Arasında İhtiyaç Duyulan Veriyi/Görüntüyü Aktarabilecek Veri Bağı Sistemi Geliştirilme Projesi (KEMENT) ile Hava Platformları için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi'nin imza töreni ile Hava Platformları için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi İmza Töreni, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, METEKSAN ve TAI arasında gerçekleştirilecek.

Hava-Hava Ve Hava-Yer Sistemleri Arasında İhtiyaç Duyulan Veriyi/Görüntüyü Aktarabilecek Veri Bağı Sistemi Geliştirilme Projesi (KEMENT) Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve METEKSAN arasında, 1'inci HİBM Komutanlığı, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK UEKAE, ROKETSAN ve MİLSOFT alt yükleniciliğinde imzalanacak.
HAVA ARAÇLARINA GÜVENLİ UÇUŞ İMKANI
Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi ile, bir yer platformunun görev alanı içinde yer ve hava hedeflerinin tespit ve tasnifini yapabilen, hedef takibi ve hedefe angajman ihtiyaçlarını karşılayabilen, hava platformlarının güvenli seyir etmelerine katkı sağlayacak, çok fonksiyonlu bir sensör sistemi için milimetrik dalga radar teknikleri kazanımı elde edilecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve METEKSAN arasında 28 Haziran 2013 tarihinde sözleşmesi imzalanan “Hava Platformları için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi” kapsamında; MİLDAR Projesinde edinilen deneyimlerden; helikopter ve İHA gibi hava platformlarında kullanılacak.
T-129 ATAK HELİKOPTERİNDE TEST EDİLECEK
METEKSAN ile TAI arasında 9 Mayıs 2013 tarihinde IDEF 2013’te imzalanan protokolle analiz ve test faaliyetlerine yönelik işbirliği yapılmasına yönelik mutabakata varıldı, takiben Alt Sözleşme çalışmalarında imza aşamasına gelindi. Bu kapsamda; Hava Platformları için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi yer ve uçuş testleri ile analiz faaliyetlerinde, TAI envanterinde yer alan T-129 ve Pelikan platformları kullanılacak, ayrıca Otomatik Kalkış ve İniş Sisteminin ANKA ile demonstrasyonu yapılacak. İHA platformları için geliştirilecek radar sisteminin yer ve uçuş testleri ise TAI envanterinde bulunan S-2E/T platformu ile gerçekleştirilecek.
KEMENT PROJESİ HAYATA GEÇİYOR
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, milli akıllı mühimmatlarda ve seyir füzelerinde kullanılmak üzere veri link terminali geliştirilmesine yönelik önemli bir teknoloji kazanım projesini başlattı. KEMENT Projesi kapsamında, geliştirilecek terminaller ile ağ tabanlı bir yaklaşım ile mühimmatın birden fazla platform tarafından komuta ve kontrolü sağlanabilecek ve anlık değişen ihtiyaçları karşılayabilmek için havada hedef güncellemesi yapılarak operasyonel etkinlik artırımı sağlanacaktır.

KEMENT Projesi ile taarruz gücünü bekasını arttıracak, düşman imkan ve kabiliyetlerini tahrip edecek, tesirsiz hale getirecek, kısıtlayacak, keşif yapacak, gözetleyecek ve tehdit takip etmek için hava-hava ve hava-yer sistemleri arasında noktadan çok noktaya veriyi/görüntüyü aktarabilecek yetkinlikte bir veri link terminali üretim prototipinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Geliştirilecek olan veri ağı sistemi; elektronik harbe dayanıklı, kullanacağı platformun isterlerine göre tasarlanmış, güvenilir, komuta kontrol ve iletişim amaçlı kullanılabilecek şekilde veri link terminallerinden oluşacak.
http://kokpit.aero/t129-helikopterine-milimetrik-radar
 

Barış Kartalı teslim ediliyor

Barış Kartalı teslim ediliyor

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Barış Kartalı Projesi'nde yaklaşık 6 yıllık gecikmenin ardından mutlu sona yaklaşılıyor. İlk uçak, 29 Ocak'ta Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yapılacak törenle teslim edilecek. Özel olarak oluşturulan filoda görev yapacak 737 Havadan İhbar Kontrol uçağı, Türk Hava Sahası'nı hassas olarak kontrol edecek. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de katılacak.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın keşif, gözetleme ve komuta kontrol ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı tedarik projesi 1996 tarihinde gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile başlatıldı. Proje kapsamında 1998 yılında dört ayrı firmadan teklif alındı. 28 Kasım 2000 tarihinde SSİK tarafından Boeing/Northrop Grumman Ortaklığı ihaleyi kazandığı açıklandı ve 4 Haziran 2002 yılında sözleşme imzalandı.
Boeing firmasına 23 Temmuz 2003 yılında 4+2 opsiyon E737-700 HİK uçağı ile eğitim, lojistik destek paketini kapsayan toplam maliyeti 1.520 Milyar değerinde sipariş verildi.
ÜRETİM BAŞLIYOR
Üretim hattından 2004 yılında çıkan ve MESA radarı Mart 2006 tarihinde monte edilen Barış Kartalı uçağı ilk test uçuşunu 6 Eylül'de ilk Görev Sistemi Test Uçuşunu ise  29 Ekim 2007 yılında başarıyla gerçekleştirdi. Uçağın görev bilgisayarı, haberleşme, radar ve IFF sistemlerinin test edildiği Geliştirme Testi ve Değerlendirme Uçuşu da Mart 2009 yılında yapıldı. TAI tesislerinde yapısal modifikasyonları yapılan ikinci ve üçüncü uçaklar ise ilk uçuşlarını 16 ve 17 Temmuz 2008 tarihlerinde yaptılar. TAI tarafından yapısal modifikasyondan geçirilen ikinci uçak ilk görev sistemli test uçuşunu 5 Mayıs 2011'de, üçüncü uçak ise 7 Kasım 2012 yılında gerçekleştirdi.
Barış Kartalı Programı kapsamında tedarik edilen dört uçağın uçuş ekibinin ve bakım destek verecek personelin eğitimine 2009 yılında başlandı.Başlangıç ve Harbe Hazırlık Eğitimleri Türkiye ve ABD'de verildi. TAI'nin 3ncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda vereceği bakım eğitimleri, malzeme tedariği ve depo teknik eğitimlerine yürütecek personelin eğitimleri de tamamlandı.
Programda yaşanan gecikmeler üzerine teslimat takviminde değişikliğe gidildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boeing arasında yapılan görüşmeler sonrasında 2011 tarihinde sistem doğrulama testlerine başlandı. 2012'de uçakların teslimat öncesinde ABD'nde laboratuvar ve uçuş testlerinin ardından birinci uçak 9 Mart 2012 tarihinde TAI'ye intikal etti ve Tip Test ve Değerlendirme testleri kapsamında, HvKK ve SSM personelinin katılımıyla test uçuşları yapıldı. Uçağın üzerinde bulunan aktif elektronik taramalı MESA radarı ile Elektronik Destek ve Elektronik İstihbarat [ELINT] sisteminin testleri uçuşlar sırasında gerçekleştirildi.
TESTLER DEVAM EDİYOR
Barış Kartalı projesinin ilk uçağı 14-19 Haziran 2012 tarihleri arasında Konya 3ncü Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleştirilen Anadolu Kartalı tatbikatına katılarak Türk Hava Sahası'nda komuta kontrol görevini yerine getirdi. Aynı zamanda uçaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin 18-22 Kasım 2013 arasında Antalya Körfezi'nde gerçekleştirilen elektronik harp denemeleri tatbikatına da katıldılar. Hava Kuvvetleri'ne ait Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı tatbikat da, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurları ile koordineli bir şekilde operasyonel kabiliyetini test etti.
PROJEYE İSRAİL ENGELİ
Barış Kartalı Projesinde; Boeing, Aselsan,Havelsan, Mikes, SelKom, TAI ve Türk Hava Yolları görev yapıyorlar. İlk uçağın 19 Temmuz'da, ikinci uçağın uçağın 4 Ekim 2007 tarihinde, üçüncü uçağın 13 Şubat ve dördüncü uçağın 18 Haziran 2008 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanmasına rağmen, projede yaşanan yazılım sorunları, Northrop Grumman imalatı radarın beklentileri vermemesi nedeniyle teslimat takviminde yedi yıla yaklaşan bir gecikme yaşandı.
Barış Kartalı uçaklarında kullanılan İsrail'de yerleşik  Elta firması tarafından geliştirilen Elektronik Destek Tedbirleri [EDT/ESM] Elektronik İstihbarat [ELINT] sistemlerinin teslimatında İsrail Hükümeti'nin uygulamaya koyduğu ihracat yasağı sonrasında yaşanan sorun, Boeing firmasının araya girmesiyle teslimatlara yeniden başlandı. Elta firması [ESM/ELINT] sistemini Şubat 2013 tarihinde TAI'ye teslim etti.
Boeing 737-700 modeli üzerine şekillendirilen E737 Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı 40.000ft (12,200m) irtifada görev yapabiliyor. Kokpitinde B777 ekran göstergeleri kullanılıyor. Uçağın azami menzili 7.000km ve yakıt ikmali yapmadan havada 10 saat kalabilme kabiliyetine sahip. Uçağın gövdesi üzerine entegre edilen MESA radarı 360 derecelik görüş açısıyla 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin hedefi tespit ve takip edebiliyor.
BAKIM ZAMANI GELDİ
Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Barış Kartalı Projesi’nde yaşanan 7 yıllık gecikme için Boeing firmasına 600 milyon dolara yakın ceza kesildi. THY Teknik tarafından Uçaklar  hizmete girdikten sonra bakıma girecek. THY Teknik tesislerinde gerçekleştirilecek bakım planına göre, ilk uçağın C bakımının Haziran 2014’te ve D bakımının da Ağustos 2014’te yapılması planlanıyor.
BARIŞ KARTALI TESLİM EDİLİYOR
Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmek amacıyla 2003 yılında yürürlüğe soktuğu ve 2008 yılında teslim edilmesi vaat edilen Barış Kartalı programında 7 yıllık gecikmenin ardından nihayet sona gelindi. Boeing, Türkiye’ye satmayı vaat ettiği 4 Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı ve bir yer sistemini teslimata hazırladı.
Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı'nın ilki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Kurmay Başkanı Nejdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar'ın katılımıyla 29 Ocak 2014 tarihinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii [TAI] tesislerinde teslim töreni gerçekleştirilecek.
Teknik Özellikler:
  • Mürettebat: 6-10
  • Faydalı Yük: 19,830 kg (43,720 lb)
  • Uzunluk:33.6 m
  • Yükseklik: 12.5 m
  • Kanat açıklığı: 35.8 m
  • Boş ağırlığı: 46,606 kg (102,750 lb)
  • Azami Kalkış Ağırlığı: 77,564 kg (171,000 lb)
  • Motor: 2 × CFM International CFM56-7B27A turbofan, 27,000 lbf (118 kN)
  • Seyir hızı: 853 km/s
  • http://kokpit.aero/bariskartali-teslim-ediliyor

20 Ocak 2014 Pazartesi

'Kartal' ilk düşmanı gördü


TÜRKİYE’nin havadan erken ihbar ve kontrol uçağı Barış Kartalı, test uçuşunu Suriye sınırının da dahil olduğu bir bölgede yaptı. Testte Suriye’nin askeri üslerinden kalkan uçakların ve helikopterlerin yüzlerce kilometre uzaktan izlenebildiği görüldü. Uçaklardan ilkinin yıl içinde TSK envanterine girmesi planlanıyor.


Türk Hava Kuvvetleri hizmetine 6 yıl önce girmesi planlanan ancak radar sistemlerinde yaşanan sorun nedeniyle teslim edilemeyen uçakların Türkiye’deki test çalışmaları devam ediyor. Barış Kartalı adı verilen E737 uçakları tüm yurt hava sahasını denetlemeye başladı.
3 BİN CİSMİ GÖRÜYOR
Dünyanın en çok satan yolcu uçağı Boeing 737 üzerinde geliştirilen Barış Kartalı uçağı tepesinde özel bir radar taşıyor. Radar, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmali yapılırsa 24 saat görevde kalabiliyor. Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek uçaklarla birlikte Türkiye’nin hava sahası sıkı kontrol altında tutulacak. Uçak, radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edilebilecek. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılacak.
10 YILDIR BEKLENİYOR
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, uçaklar için ihaleyi 2000 yılında açtı. Barış Kartalı programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 2003 yılında yürürlüğe girdi. Boeing 737 yolcu uçağının askeri uçağa dönüştürülme işlemleri ABD-Seattle’da yapıldı. Uçağın test işlemleri ise Türkiye’de devam ediyor.

19 Ocak 2014 Pazar

ASELSAN tereciye tere sattı

ASELSAN tereciye tere sattı

Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki en büyük kuruluşlarından olan ASELSAN yine ilkler arasında yerini alan bir projeyi tamamladı. Radar ve elektronik harp sistemleri gibi kritik teknoloji içeren projelerin ana yapıtaşlarından olan mikrodalga modülü üretildi. 2012 yılında başlatılan proje kısa sürede tamamlandı ve ihracatı gerçekleşti.

ASELSAN tarafından geliştirilen modül ilk olarak ABD’li Agilent firmasına satıldı. Agilent, dünya genelinde yıllık 7 milyar dolar cirosu ve 20 bin üzerinde personeli olan bir firma ve tarihinde ilk kez böyle bir satış yapıldı. Mikrodalga sektöründe dünyanın en köklü firmaları arasında yer alan Agilent’te yapılan bu satış, “Tereciye tere satmak” olarak yorumlandı.

İlk ürünler gitti

Çok hassas olarak üretimleri yapılan modüllerde öncelikle 2 adet prototipin üretildiği aktarıldı. Prototiplerde olumlu sonucun alınmasının ardından seri üretime geçildiği ve ilk parti üretimin 2013 yılı sonu itibariyle Agilent’te ihraç edildiği belirtildi.

Mikrodalga modüllerin üretimi, hava sıcaklığı ve nemi kontrol edilen, toza hassas “Temiz Oda” adı verilen alanda yapılıyor. Bu hassas bölgede insan vücudundaki elektrik bile özel cihazlarla topraklanıyor. Mikroskop altında yapılan üretimlerde, en iyi iletken olan altın madeni kullanılıyor. Gözle görülmesi oldukça zor olan devreler, altın tellerle birbirine bağlanıyor.

Mikrodalga modül nedir?

Mik­ro­dal­ga mo­dül­le­ri, rad­yo fre­kans­la­rı (RF) ile sin­yal al­ma/gön­der­me, güç yük­selt­me, fre­kans çe­vir­me, an­ten anah­tar­la­ma gi­bi pek çok gö­re­vi has­sa­si­yet­le, kü­çük ve ha­fif ya­pı­lar­la ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si­ni sağ­lı­yor. Sa­vun­ma sa­na­yi ala­nın­da te­mel ya­pı ta­şı olan mo­dül­ler bir­çok ile­ri tek­no­lo­ji­de kul­la­nı­lı­yor.

16 alan­da pro­je yü­rü­tü­yor

ASEL­SAN, as­ke­ri ha­ber­leş­me sis­tem­le­ri, ka­mu gü­ven­li­ği ha­ber­leş­me sis­tem­le­ri, uy­du, ha­va ve de­niz ha­ber­leş­me sis­tem­le­ri, krip­to ve bil­gi gü­ven­li­ği sis­tem­le­ri, elek­tro-op­tik sis­tem­ler, avi­yo­nik sis­tem­ler, sey­rü­se­fer ve gü­düm sis­tem­le­ri, de­niz sis­tem­le­ri, ha­va ve fü­ze sa­vun­ma sis­tem­le­ri, ko­mu­ta, kon­trol, ha­ber­leş­me ve bil­gi­sa­yar (C4I) sis­tem­le­ri, in­san­sız sis­tem­ler, sa­hil ve sı­nır gü­ven­lik sis­tem­le­ri, si­lah sis­tem­le­ri, ra­dar sis­tem­le­ri, elek­tro­nik harp sis­tem­le­ri, akıl­lı ula­şım sis­tem­le­ri alan­la­rın­da pro­je­ler yü­rü­tü­yor.

ÖMER OZAN - BUGÜN GAZETESİ

Umtas ve Omtas füzeleri yeni isimlerine kavuştu

Umtas ve Omtas füzeleri yeni isimlerine kavuştu

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Türk Silahlı Kuvvetlerinin tanksavar ihtiyacının karşılamak amacıyla Roketsan tarafından geliştirilen Umtas ve Omtas tanksavar sistemleri Mızrak-U ve Mızrak-O olarak adlandırıldı.
Kokpit.aero'ya verilen bilgide,"  Roketsan mühendislerinin geliştirdiği Umtas ve Omtas tanksavar sistemlerinin tanınırlığının artırılması ve ihracat faaliyetlerinde kolaylık sağlaması amacıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Roketsan arasında yapılan görüşmeler sonrasında füze sistemlerine Mızrak-U ve Mızrak-O şeklinde isim verildi.
MIZRAK-U 2015 YILINDA HAZIR
Mızrak-U tanksavar sistemi atış testlerine devam ediyor. Mızrak-U füzesi IIR arayıcı başlık takılı olarak gerçekleştirdiği testleri 2014 yılında bitirilmesi planlanıyor. Önümüzdeki aylar da ise Kara Havacılık Komutanlığına ait AH-1S helikopteri ile test atışları yapılacak. Mevcut  çalışmaların tamamlanmasının ardından Mızrak-U füzesinin 2015 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi öngörülüyor.
GECE GÜNDÜZ GÖREV YAPABİLİYOR
8 km azami menzil ve 500 m asgari menzile sahip Mızrak-U, gündüz-gece ve tüm hava koşullarında görev yapabilme özelliğine sahip. At-Unut ve At-Güncelle kullanım modlarına sahip Mızrak-U, hedef güncelleme yeteneğinin sunduğu esneklik ile sutre arkasından atış, sutre arkasında gizlenmiş hedeflere atış, hassas vuruş noktası ayarlayabilme ve vuruş etkinliği değerlendirme imkanı sağlamakta olup sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabiliyor.
Halen geliştirilmekte olan Milli Atak Helikopteri’nin (T-129) resmi tanksavar sistemi olarak tanımlanan Mızrak-U çeşitli platformlara (Helikopter, İHA, Kara Aracı, Sabit Platform, Hafif Saldırı Uçağı, Deniz Platformu) entegre edilebiliyor. 

17 Ocak 2014 Cuma

HÜRKUŞ yurtdışı pazarına uçacak


   Seri üretimine karar verilen Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ için, 2014 hedefi yurtdışı pazarı olarak belirlendi.

   Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) 2014 yılında en önemli hedefinin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için seri üretimine karar verilen Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ'u, yurtdışında pazarlamak olduğu bildirildi.

   TUSAŞ Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, yaptığı açıklamada, TUSAŞ Uçak Grubu olarak, 2013 yılında bütün hedeflerini gerçekleştirdiklerini söyledi.
  HÜRKUŞ temel eğitim uçağının ilk uçuşunu gerçekleştirdiklerini anımsatan Ertem, "Ülkemiz için önemli kilometre taşıydı. Sevindik ve gururlandık. Buna bağlı olarak da ikinci hedefimiz olan seri üretime geçme sürecini Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatıldı ve yıl sonunda 15 uçaklık siparişi verdiler" dedi.
   Uçak sanayinin tek bir fabrika ile sınırlı olmayan stratejik bir endüstri olduğunu dile getiren Ertem, "2014 yılında HÜRKUŞ'u yurtdışına pazarlamak en önemli hedefimiz. Şu anda isimlerini açıklayamayacağım iki ülke, HÜRKUŞ ile ciddi olarak ilgileniyor. Bu noktada Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının seri siparişi ile yurtdışı çalışmalarının da önü açılmış oldu. Çünkü savunma ve havacılık alanında kendi ülkenizin kullanmadığı bir uçağa, diğer ülkeler doğal olarak tereddütlü bakıyorlar. Üstelik Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekten zor ve iddialı ürünler isteyen bir kuvvet olduğunu da herkes biliyor ama sipariş verildiğinde de durum lehimize dönüyor. Şimdi kendimizi daha kuvvetli anlatabileceğiz" diye konuştu

15 Ocak 2014 Çarşamba

Tiger hedefleri Cirit ile vuracak

Tiger hedefleri Cirit ile vuracak

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslimatları devam eden  Cirit füzesi ihracat faaliyetleri kapsamında çalışmalara devam ediyor. Bu konuda, Eurocopter firması ile yapılan sözleşme gereğince EC635 helikopterine entegrasyon faaliyetleri sürüyor. Bu çalışmaların yanında Eurocopter tarafından üretilen TİGER saldırı helikopterine Cirit füzesinin entegrasyonu konusunda Eurocopter ile Roketsan arasında görüşmeler başlatıldı.
TİGER'A TÜRK PENÇESİ
Roketsan yetkilileri tarafından Kokpit.aero'ya verilen bilgide," Roketsan  olarak Cirit füzesinin ihracat çalışmaları kapsamında Eurocopter ile yapılan sözleşme gereğince başta Ortadoğu ülkelerine satışı planlanan EC645 helikopterine Cirit füzesinin entegrasyonu devam ediyor. Bu doğrultuda, Eurocopter yetkililerin katılımıyla yurt içi ve yurt dışında Cirit füzesinin atış testleri gerçekleştirilecek. Bunun yanında, yine Eurocopter ürünü olan Tiger helikopterine Cirit entegrasyonu yapılması amacıyla görüşmeler olumlu yönde devam ediyor. Bu yönde ilk adım geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen IDEF 2013 Uluslararası Savunma Sanayii fuarında atıldı. Eurocopter yetkilileri, Cirit füzesinin  hem etkili hem de ekonomik olmasından dolayı tercih edilebileceği yönünde görüş bildirdiler. Roketsan olarak Cirit füzesinin Tiger helikopterinde kullanılması amacıyla sıkı bir çalışma yürütüyoruz.
CİRİT KARAYA İNDİ
Kara Kuvvetleri Komutanlığına Cirit Füzesi teslimatları devam ediyor. Sınır bölgesinde terör ve kaçakçılıkla mücadele kapsamında yeni inşa edilen ve belirlenen Kalekol'larda da kullanılmaya başlanan Cirit füzesi, inşaatı devam eden diğer Kalekol'larda da kullanılması yönünde karar alındı.
AİR TRACTOR AT-802 UÇAĞI CİRİT ATACAK
Roketsan geçtiğimiz yıl Şubat ayında Abu Dabi’de gerçekleştirilen IDEX Fuarı’nda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Cirit füzesi satışı konusunda anlaşma sağladı. Toplam 196 milyon dolarlık anlaşma ile önümüzdeki yıllar içinde BAE'ye toplam 10 bin adet Cirit füzesi teslim edilecek. Birleşik Arap Emirlikleri Cirit füzesini, Basra Körfezi’nde petrol yataklarını gözetleme ve koruma amaçlı olarak satın aldığı AT-802 uçağında kullanacak.

12 Ocak 2014 Pazar

İhracatta ‘Atak’a kalktık!

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, sektörün 2013’te 1.4 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, “ATAK, HÜRKUŞ, ANKA ve F16 gibi dev projelere imza atan TUSAŞ yüzakımız oldu” dedi.


Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, 2013 yılında 1 milyar 391 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını açıkladı. Aliş, 2011’de 884 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini, ihracatın yüzde 43 artışla 2012’de 1 milyar 262 milyon dolara yükselttiklerini belirterek, “Bu yıl da yüzde 10 artış yakaladık. Uluslararası rekabetin ve gücün yoğun yaşandığı savunma ve havacılık sanayi, çizdiği başarılı görüntü ile birçok sektörü geride bıraktı. 

Yüzde 40’ı TUSAŞ’tan

Türkiye’nin genel ihracatı açısından durgun geçen 2013, savunma ve havacılık ihracatı açısından belirgin bir gelişmeye sahne oldu. Sektörün ‘Stratejik Plan’ çerçevesinde 2014 hedefi yüzde 44 artışla 2 milyar dolara ulaşmaktır” diye konuştu.

Aliş, sektördeki gelişmenin arkasında Ar-Ge’ye verilen önemin yattığını, sektörün 2012 yılında AR-GE’ye yaklaşık 773 milyon dolarlık kaynak ayırdığını bildirdi. Sektörün 2013 yılında atağa geçtiğini belirten Aliş, “Savunma ve havacılık sektörü Türkiye’nin en başarılı sektörlerinden olmayı başardı. İhracatımızdaki artış trendi hızla yükseliyor. Bu noktada olmamızda en önemli pay, 527 milyon dolarlık ihracatı ile medarı iftiharımız olan; ATAK, HÜRKUŞ, ANKA ve F16 gibi dev projelere imza atan TUSAŞ’a aittir. TUSAŞ hizmet ihracatını dâhil etmeden, sektör ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştirmiştir” dedi.

Sektör, ABD’ye ürün satıyor

“Türkiye, sektörde dünya pazarında en büyük dilime sahip olan ABD’ye de ürün satmaktadır” diyen Latif Aral Aliş, ABD’nin Türkiye’nin ihracatında ilk sırada yer aldığını bildirdi. Aliş’in verdiği bilgiye göre, 2013’te en çok ihracat yapılan bölgeler Kuzey Amerika, BDT, AB, Hazar Bölgesi, Körfez Bölgesi ve Güneydoğu Asya ülkeleri oldu. Sektör ihracatında uçak ve helikopter aksamları, uçak motorları, zırhlı kara araçları, gemiler ve süratli botlar, füze, roket ve fırlatma platformları, hafif silahlar ve mühimmatları başı çekiyor.
http://haber.gazetevatan.com/ihracatta-ataka-kalktik/599911/2/ekonomi

9 Ocak 2014 Perşembe

Daewoo'dan, G.Kore Ordusu'na fırkateyn

Daewoo'dan, Güney Kore Ordusu'na fırkateyn

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) şirketi Güney Kore Donanmasına Incheon sınıfı fırkateyn inşa etmek için 305 milyon dolarlık sipariş aldı.
Kore Savunma Sanayi ile anlaşma imzalayan Dewoo Gemi İnşa Şirketi, inşa edeceği Incheon sınıfı fırkateynleri 2017 yılına kadar Güney Kore Donanmasına teslim edecek.
Güney Kore Ordusuyla yapılan anlaşmaya göre Daewoo Tersanesi, anti-hava savunmasına ve helikopter iniş kalkış pistine sahip, yetenekleri geliştirilmiş üstün füze donanımı bulunan sekiz adet Incheon sınıfı fırkateyn inşa edecek.
DSME tarafından inşa edilecek olan Incheon sınıfı fırkateynler 114 metre uzunlukta, 14 metre genişlikte ve 25 metre drafta sahip olacak. Geminin standart deplasmanı 2,300 ton ve toplam mürettebatı 145-170 kişi kapasitesinde olacak.
İnşa edilecek sekiz adet fırkateyn 2017 yılına kadar DSME tarafından Güney Kore ordusuna teslim edilecek.

Çin yeni uçak gemileri yaptırmak istiyor

 - 08 Ocak 2014 / 12:23 / Denizhaber

Çin'in tek uçak gemisi Liaoning'in, Güney Çin Denizi'ndeki eğitim ve bilimsel araştırma görevini tamamlayarak geri dönmesinin ardından çok sayıda uzman ve resmi basın, ülkenin bir uçak gemisine sahip olmasının yetersiz olduğunu savundu.
Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Halkın Günlüğü gazetesi, 'Çin'in kaç uçak gemisi olmalı?' başlıklı haberinde, 'bir uçak gemisinin çok az, iki uçak gemisinin yetersiz, üç uçak gemisinin ise sadece ihtiyacı karşılayacağını'yazdı. 
Askeri uzman Du Vınlong'un görüşlerine yer verilen haberde, ülkenin sadece bir uçak gemisine sahip olmasının bir dünya gücü olarak Çin'in, ne mevcut durumuna ne de kıyı şeridi uzunluğuna uygun talepleri karşılayacağını söyledi. 
Çin'in okyanus ortamı göz önünde bulundurulduğunda iki uçak gemisinin ülkenin deniz çıkarlarını korumak için yetersiz olduğunu savunan Du, ülkenin üç uçak gemisi olması halinde denizlerde mücadele, koruma ve devriye yeteneğinin ancak korunabileceğini kaydetti. 
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücun geçenlerde yaptığı açıklamada, 'Liaoning'in ülkenin ilk uçak gemisi olduğunu ancak 'tek olmayacağını' söylemiş ve bu alanda çalışmalar yapıldığının sinyalini vermişti. 
Çin tüm deniz komşularıyla kıta sahanlığı sorunları yaşıyor
Çin'in özellikle son yıllarda komşularıyla yaşadığı kıta sahanlığı sorunlarının artması, Japonya ile ihtilaflı adalar konusu, Doğu Çin Denizi'nde kendi inisiyatifiyle kurduğu hava tanımlama ve savunma sahası gibi etkenler nedeniyle denizlerdeki kabiliyetini artırması gerekiyor. Her geçen gün envanterine yeni unsurları ekleyen Çin donanması, son olarak yerli yapım yeni nesil güdümlü füze destroyerini envanterine eklemişti. Geminin uzun mesafe uyarı, gözetleme ve hava savunma için güçlü bir kapasiteye sahip olduğu açıklanmıştı.
Buna ek olarak ülkenin ilk uçak gemisi Liaoning ve beraberindeki filo, ilk uzun mesafeli açık deniz seferini geçen hafta tamamlayarak doğudaki Çingdao limanına geri dönmüştü. 
Liaoning ve beraberindeki filo açık deniz seferinde Tayvan boğazından geçerken çok sayıda ABD ve Japonya donanma unsuru tarafından takip edilmiş, bunun üzerine Çin 'hiçbir ülkenin deniz sınırını ihlal etmediğini' ve ilk uçak gemisi muharebe grubunun faaliyetlerinin 'olağan düzenleme çerçevesinde olduğunu' açıklamıştı.
Çin'in 18 bin kilometre sahil şeridinin yanı sıra 3 milyon metrekarelik karasuyu olduğu kaydediliyor. Ülkenin deniz gücünün ağırlığını küçük ve orta ölçekli gemiler oluşturuyor. Ülkenin halihazırda bir uçak gemisi bulunuyor ve inşa halinde uçak gemileri olduğu iddia ediliyor. 
Dış ticaretinin büyük bir bölümünü deniz yoluyla gerçekleştiren Çin'in, Doğu ve Güney Çin denizlerinde Japonya, Güney Kore, Filipinler ve Vietnam ile egemenlik hakları konusunda sorunları bulunuyor.

6 Ocak 2014 Pazartesi

Milli Savunma Bakanlığı ile Aselsan Lazer Güdüm Kiti üretimi sözleşmesi imzaladı

Aselsan, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile hava kuvvetlerinin ihtiyaçlarının tedariği için toplam 88.9 milyon lira tutarında iki sözleşme imzaladı.

Aselsan tarafından KAP'a yapılan açıklamada, hava kuvvetlerinin lazer güdüm kiti tedariği için 31 milyon lira, hassas güdüm kiti tedariği için ise 57.9 milyon lira tutarında sözleşme imzalandığı ifade edildi.
ASELSAN GBU-12 BOMBASINI ÜRETİYOR
Aselsan tarafından daha önce çok amaçlı MK82 bombası temel alınarak geliştirilmiş olan Paveway-II lazer güdümlü bombayı lisans altında üretimini gerçekleştirmişti. Lazer güdüm kiti, havadan karaya atılan genel amaçlı bombalara güdüm kiti eklenerek hedefi vurma oranının arttırılmasını amaçlıyor. Aselsan tarafından üretilen Lazer Güdüm Bomba Kiti 2. nesil bir sistem. Aselsan kitin baskı devre kartları dahil tamamını üretme başarısı gösterdi.
ABD silahlı kuvvetleri envanterine 1976 tarihinde giren Paveway  serisi lazer güdümlü bombalar, ABD ordusu dışında birçok NATO üyesi ülke ordularında kullanılmaya devam ediyor.
Teknik Özellikler:
·         Ağırlığı: 227 kg
·         Uzunluk: 2.21 m
·         Çapı: 273 mm
·         Menzil: Yaklaşık 13 km

5 Ocak 2014 Pazar

Hava Kuvvetleri yeni nesil tanker uçağı ihalesi başlatıyor

HvKK YENİ TANKER UÇAĞINI ARIYOR
Hava Kuvvetleri Komutanlığı mensubu üst düzey bir yetkiliden edinilen bilgiye göre, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile HvKK personelinden oluşan 6 kişilik uzman bir heyet oluşturuldu. Heyetin amacı, Türkiye'nin Havadan Yakıt ikmali kabiliyetinin durumu ve gelecekteki yapılanmanın planlaması.
HvKK envanterinde yer alan KC-135R uçaklarının uzun yıllar ABD ve Türk Hava Kuvvetlerinde kullanılmasından kaynaklanan metal yorgunluğunun baş gösterdiği belirtiliyor. Son olarak NATO'nun 2011 tarihinde Libya' ya yönelik silah ambargosu kapsamında görev alan KC-135R'lerde yapısal olarak birçok sorunla karşılaşıldığı ve görev sonrasında bir KC-135R uçağının uzun süre bakım ve onarımdan geçirildiği aktarıldı.
PACER CRAG BLOCK-45 MODERNİZASYONU
Bu kapsamda HvKK ve SSM' den oluşan heyet, KC-135R uçaklarının modernizasyona tabi tutulması ve Yeni Nesil Havadan Yakıt İkmal uçağı tedarik edilmesi gibi konularda ön hazırlık çalışmalarına başladı. ABD Hava Kuvvetleri  tarafından envanterindeki KC-135 uçaklarının Pacer Crag Block-45 modernizasyonunu gerçekleştirmesi üzerine, Türk KC-135R uçaklarının da bu modernizasyon programına dahil olması düşünülüyor.
İkinci çalışma ise, emektar KC-135R' lerin yerine yeni nesil havadan yakıt ikmal uçağı tedarikini kapsıyor. Bu amaçla, Türk Hava Kuvvetlerinin uzun mesafe operasyonel kabiliyetini 2050' li, 60' lı yıllara kadar devam ettirecek, İşletme ve bakım maliyetleri düşük ve Türk sanayisine katkı sağlayacak şekilde planlamalar yapılıyor.
İKİ MODEL ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Edinilen bilgiye göre, iki sistem ön plana çıkıyor. Bunlardan biri, Airbus Military üretimi A330 MRTT (çok amaçlı tanker uçağı), uçak Airbus A330-200 yolcu uçağı üzerinden geliştirildi.
Airbus A330 MRTT tanker uçağı'nın kabin/kargo konfigürasyonu Hava Kuvvetleri’nin isteklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Bu özelliği sayesinde A330 MRTT uçağı, tanker uçağı özelliğinin yanı sıra kargo veya personel taşıma amacıyla da kullanılabiliyor. Bugüne kadar İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan 23 adet sipariş aldı. Uçağın satışı konusunda Airbus Military ile Türk makamları arasında ilk görüşmeler gerçekleşti.
Diğer bir sistem ise, Boeing üretimi 767- 200 uzun menzilli kargo uçağının gelişmiş bir versiyonu olan KC-767, bugüne kadar 950’den fazla 767 uçağının üretim hattından çıktığı Boeing’in Everett Tesisleri’nde üretilecek. KC-767’nin uçuş deneme çalışmaları ile askeri yakıt ikmal sistemlerinin entegrasyonu ise firmanın Wichita’daki merkezinde gerçekleştirilecek.
BİR MİLYARLIK DOLARLIK UÇAK
Boeing KC-767 için, bugüne kadar bir milyar dolardan fazla yatırım yaptı. KC- 767, Boeing 777’de kullanılan dijital kokpit yapısına sahip olmakla birlikte, gelişmiş fly-by-wire teknolojisini de içeriyor. Ayrıca, yeni kanat yakıt ikmal podları ve merkezi silindir hortumlu yakıt ikmal ünitesi gibi sistemlere de sahip olan KC-767, üçüncü nesil uzak görüş yakıt ikmal sistemini de bünyesinde barındırıyor.
ABD Hava Kuvvetleri, yüzyılın projesi olarak adlandırılan proje ile mevcut KC-135 uçaklarından oluşan filonun yerini alması için 179 adet tanker uçak ihalesi açtı. İhaleyi ilk olarak 2003 yılında Boeing kazanmış ancak Airbus firmasının ana ortağı Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (EADS) itirazıyla ihale iptal edilmişti.
2008 yılında ikinci kez açılan ihaleyi EADS ve ABD’li ortağı Northrop Grumman kazanmış ancak bu kez Boeing’in itirazı üzerine ihale iptal edilmişti. 2011 tarihinde yapılan ihalede ise Boeing firması kazanan taraf oldu. ilk aşamada 179 adet alımı planlanan tanker uçak ihalesi, uzun vadede ek siparişlerle birlikte 500 adeti bulması ve 100 milyar dolarlık maliyetin olması öngörülüyor. Askeri tanker uçak ihalesinde Boeing firması, Boeing 767' yi, EADS ise Airbus A330 MRTT’yi önermişti.
Envantere Giren KC-135R Uçakları:
62-3512 (Kiralık)
62-3568 (Kiralık)
57-2609
58-0110
60-0325
60-0326
62-3539
62-3563
62-3567
KC-135R Havada Yakıt İkmal Uçağı Teknik Özellikler:
Yapımcı Firma ve Ülke : Boeing / ABD
Motor Adedi, Gücü: Tipi Yüksek By-Pass Turbofan (CMF imali) 4xF-108-(CF-100)
Ağırlığı Boş: 50 Ton
Maksimum Yükle Ağırlığı: 145 Ton
Boyu : 39.26 m. BOM. Kapalı 41.53 m. BOM. Açık 47.55 m.
Genişliği : 39.88 m.
Yüksekliği : 12.70 m.
Yakıt Kapasitesi Dahili : 92 Ton (52 Ton ikmal)
Maksimum Hızı : 350 Knot (0.9 Mach)
Havada Kalış Süresi: S/S Gayeli: 15 Saat ikmal için: 8 Saat
Menzili : 2,419 km, boş uçuşta 17,766 km
Tavanı : 50.000 feet
Taşıma Kapasitesi: Personel 80 (Oturarak 58)
Yük Askeri: 37.5 Ton / Normal: 35 Ton

2 Ocak 2014 Perşembe

İlk A400M uçağı ay sonunda teslim edilecek

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil olacak MSN9 numaralı A400M, İspanya'nın Sevilla şehrinde son uçuş testlerini gerçekleştiriyor. Uçuş testlerine, Hava Kuvvetleri personeli de katılıyor. Son uçuş denemelerinin ardından, ilk teslimatın Ocak ayının sonunda TAİ'de düzenlenecek törenle yapılması planlanıyor.
İLK UÇAK EĞİTİM AMAÇLI KULLANILACAK
Hava Kuvvetleri Komutanlığı filosuna katılacak ilk A400M uçağı mürettebat eğitim programlarında kullanılacak. A400M’in ikinci uçağı 2014’te teslim edilecek, teslimatların 2018’e kadar tamamlanması öngörülüyor. A400M’lerle yenilenecek 221. Filo’da halen 42 yıldır kullanımda olan emektar C-160’lar görev yapıyor. A400M ile ulusal veya uluslararası yardım faaliyetlerinde daha çok sayıda malzeme hızlı bir şekilde ihtiyaç bölgesine ulaştırılabilecek. Uçağın toprak zemine de inebilme özelliği sayesinde havaalanı olması gerekmeksizin herhangi bir bölgeye inebilecek ve yükünü boşaltabilecek.  
116 ASKER TAŞIYOR
Tam teçhizatlı 116 askeri operasyon bölgesine indirme kabiliyetine sahip olan uçaklardan 2018’e kadar 10 adet alınacak. Türk Hava Kuvvetleri, olası bir harp durumunda 8-9 uçakla bir taburu aşkın teçhizatlı askeri tek sortide operasyon bölgesine ulaştırabilecek kabiliyete erişecek. Türkiye’de Koca Yusuf olarak adlandırılması öngörülen A400M Kayseri’deki 221. Filo’da kullanılacak. İlk iki uçağı Ağustos’ta Fransız Hava Kuvvetleri’ne teslim edilen A400M’in ikinci kullanıcısı Türk Hava Kuvvetleri olacak.
TÜRKİYE'YE GELDİ
HvKK'na teslim edilecek ilk A400M uçağı Ağustos 2013 tarihinde test faaliyetleri kapsamında Türkiye'ye geldi. Ankara Akıncı da konuşlu  4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve görev yapacağı Kayseri 12. Ana Ulaştırma Üs Komutanlığı'nda HvKK personelinin katılımı ile deneme uçuşları gerçekleştirdi.
TOPRAK PİSTLERE İNEBİLİYOR
Kargo kapasitesi: 37 ton veya 116 paraşütçü komando veya 66 sedye
Hızı: 780 km/saat
Menzili: 3,300-9,300 km arasında
Seyir yüksekliği: 11,300 metre
İniş mesafesi: 625 metre
Motor: 4 adet Rolls Royce-MTU imalatı turboprop pervaneli motor. Her biri 11 bin shp gücünde. Bu motorlar şu ana kadar üretilen en kuvvetli turboprop motor.

Deniz Kuvvetleri'nde GİHA dönemi başlıyor

- 02 Ocak 2014 / 00:10 / Denizhaber

İnsansız hava araçları artık deniz üstünde de anlık takip yapacak. İlk etapta 26 adet Gemiye Konuşlu İnsansız Hava Aracı (GİHA) yapılacak.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Genelkurmay Başkanlığı'nın denizlerde kullanılacak İnsansız Hava Aracı (İHA) ihtiyacını karşılamak için harekete geçti. Hayata geçirilecek olan Gemiye Konuşlu İnsansız Hava Aracı (GİHA) projesi için Teklife Çağrı Dosyası'nı hazırlayan Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Genelkurmay Başkanlığı'nın ihtiyacını gidermek için ilk etapta 26 adet GİHA alımı planlıyor. 
İhale usulüyle hayata geçirilmesi planlanan GİHA için yerli üreticilere çağrı yapılacak ve Aselsan gibi yerli üreticilerin projede yer alması sağlanacak. İhalenin gerçekleşmesiyle de GİHA projesi 1 yıl içinde hayata geçirilecek. 
Denizlerde sürekli seyrüsefer durumundaki Türk Donanması, GİHA'ları kullanmaya başladığı andan itibaren daha etkin görev yapmaya başlayacak. Donanmanın elindeki radar sistemlerinin yanı sıra GİHA'lar da Donanma Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın harekat merkezlerine görüntü aktaracak. GİHA'nın aktardığı yeni görüntülerle anlık takibin de kapsamı genişleyecek. Yapımı tamamlandıtan sonar 26 adet GİHA'nın 10'u Ege Denizi'nde konuşlandırılacak. Geri kalan GİHA'lar ise Akdeniz ve Karadeniz'deki gemilerde görev yapacak. 
10'U EGE DENİZİ'NDE 
Denizaşırı göreve giden her firkateyn ve korvete de en az 2 GİHA konuşlandırılacak. GİHA sistemi, kaçakçılıkla mücadele konusunda da donanmaya güç katacak. Böylece insan kaçakçılığının da önüne geçilecek. GİHA'lar 7 bin feet yükseklikte 12 saat boyunca görev yapabilecek. GİHA, konuşlu olduğu gemiden havalandıktan sonra 100 deniz mili uzağa giderek görüntü toplayabilecek. GİHA sisli ve yağışlı havalarda da görev yapabilme kabiliyetine sahip olacak.