21 Şubat 2014 Cuma

Türk ordusu için tarihi gün

Türk ordusu için tarihi gün

Türk ordusu için tarihi gün

"Barış Kartalı" projesi kapsamında havadan ihbar ve kontrol uçağının, 3. Ana Jet Üssü'nde düzenlenen Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giriş töreni gerçekleşti. Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veBaşbakan Erdoğan birer konuşma yaptı.
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
Bugün farklı bir gururu taşıyoruz. Geç oldu ama iyi oldu. 2003’te ilk adımı attık. Maalesef bizim dışımızda bazı sıkıntılarla bu süreç ertelemeli olarak bugünlere geldi. Bu yıl sonu 4 uçağımızı teslim alacağız. Hava kuvvetlerimiz çok büyük bir güce erişmiş olacak. Bir yandan savunma sanayimizi geliştirmek, milli savunma gücümüzü tahkim etmek için tüm imkanlarımızı kullandık.
Bugün verdiğimiz emeklerimizin karşılığını aldığımızı görüyoruz.
Burada 109 heklikopter TSK'ya katılıyor. İnsansız hava araçlarımız gelişme aşamalarını tamamladı. Milli uydularımızı fırlatıyoruz. Hürkuş, gökyüzü ile buluşmuş vaziyette.
Yaşadığımız hadiseler, ülkemizin menfaatlerinin korunmasında savunma yeteneklerinin önemini bize gösteriyor. En ileri teknoloji ile donatılmış uçakların geliştirilmesinde Türk savunma sanayinin rol almasından memnuniyet duyuyorum.
Tüm bu çalışmalarla gayemiz yaşadığımız bu zorlu coğrafyada savunma teknolojilerimiz için askerimizi kimseye muhtaç etmemektir. Barış Kartalı’nın bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyorum. Projede emeği geçenleri kutluyorum.
GÜL: YENİ BİR DÖNEM
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları söyledi:
Savunma yeteneğimizin daha ileri bir aşamaya getirildiğini görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Bunu basit bir tedarik işlemi olarak görmemek gerek. Birçok yerli tedarikçinin ve şirketin de bu çalışmalara katıldığının ve bilgi akışının olduğu da bir gerçektir. Awacs’lar Türk havacılık ve savunmasında çok önemli bir aşama olmuştur.
PEKİ NEDİR BU AWACS ?
Yedi yıl gecikmenin ardından bugün TSK’ya teslim edilecek olan ‘havadan uyarı ve kontrol sistemi’ (AWACS) uçakları projesinde Türkiye, Amerika’ya 637 milyondolar ödedi.
Toplamda ise proje kapsamında Ankara’nın cebinden çıkacak para 1 milyar 385 milyon doları bulacak. Gecikmeden dolayı Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), üretici Boeing firmasına 183 milyon dolar ceza kesti. Fakat cezaya karşılık olarak başlangıç destek süresinin iki yıldan 5 yıla çıkarılması, 3 yıl boyunca yazılım desteği ve yaklaşık 32 milyon dolarlık yedek parça alınması kararlaştırıldı. Barış Kartalı olarak da isimlendirilen uçağın birçok gelişmiş teknik özelliği bulunuyor. Söz konusu uçak, Türk hava sahasında görev aldığı bölgeye göre Karadeniz’in tamamını,Avrupa sınırını, İranIrakSuriye ve  Ermenistan gibi ülkeleri gözleyebilecek. 10 saat uçacak bir devriye boyunca ve toplamda 4 milyon kilometrekare alanı gözleyecek.
Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı Projesi kapsamında Boeing firması ile 4 uçak üzerinden imzalanan sözleşme 2003’te yürürlüğe girdi. Şu anda Türk firmalarından TAI’de 3 uçak bulunuyor. Dördüncü uçak henüz gelmedi. Türk hava sahasının etkinliğini büyük ölçüde artıracak olan AWACS’lar, gövde üzerinde taşıdıkları özel radar sistemiyle her türlü hava aracını anında tespit edebilme özelliğine sahip. Boeing’in geliştirdiği yeni nesil Elektronik Faz Dizilimli Radar Teknolojisi ile üretilen Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemleri uçakları, gelişmiş sensör ve füzyon teknolojileri ile Türkiye’nin hava sahasının kontrolünü sağlayacak. AWACS, yüksek irtifada yüzlerce kilometre uzaklıktaki uçakları ve gemileri izleyip elde ettiği verileri anında yerdeki harekât merkezleri ile göreve çıkacak savaş uçaklarına bildirebiliyor. Havada yakıt ikmali yaparak gerektiğinde 24 saat uçabiliyor. 41.000 feet yüksekliğe kadar tırmanabilen uçaklar sayesinde arazi engeli arkasında kalan karanlık noktalar da görülebiliyor. Ortalama bir görev uçuşunda 4 milyon kilometrekare genişliğinde bir alana radar kaplaması sağlanabiliyor. Uçaklar ayrıca gelişmiş radar kabiliyetlerinin yanında, uçan komuta merkezi olarak da görev yapabiliyor. Çeşitli birliklerin birbirleri ile emniyetli ses, görüntü ve veri alışverişi yapmasını sağlayıp, farklı kaynaklardan gelen bilgileri birleştirerek harekât ortamının müşterek resminin oluşmasını sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder