25 Şubat 2014 Salı

F-16 modernizasyon projesi tamamlanıyor

F-16 modernizasyon projesi tamamlanıyor

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Hava Kuvvetleri Komutanlığı mevcut kuvvet yapısının etkinliğini geleceğin harekât ortamında da devam ettirmek maksadıyla başlatılan F-16 Öncel III projesi'nde  sona gelindi. Modernizasyon kapsamında F-16 savaş uçaklarının büyük bir bölümü yenilendi. Projenin Ekim 2014 tarihinde tamamlanması planlanıyor.
F-16 uçakları yeni nesil aviyonik, silah ve elektronik sistemlerle donatılıyor. F-16 uçaklarının modernizasyonu ile harekâtın her havada gece gündüz kesintisiz yerine getirilmesi, her türlü harekât ve tehdit ortamında modern mühimmat ve hassas angajmanla azami etkinin sağlanabilmesi, uçakları benzer konfigürasyona getirerek lojistik desteğin artırılması, idame ve işletme maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
PROJE 2009 TARİHİNDE BAŞLADI
F-16 Modernizasyonu Seri Montaj Projesi 10 Ağustos 2009 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM)’de gerçekleştirilen imza töreni ile yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, “F-16 Modernizasyonu Seri Montaj Projesi” sözleşmesi SSM ile TAI arasında imzalandı. Modernizasyon işlemlerine Ekim 2010 tarihinde başlanan projede, 149 adet F-16, TAI tesislerinde, 16 adet F-16 ise TAI teknik desteğinde 1.HİBM Komutanlığı’nda modernize ediliyor.
YENİ MÜHİMMATLAR İLE DONATILACAK
Modernizasyon kapsamında uçaklar, 200 adet NVG Gorrles gece görüş sistemi, 200 adet JHMCS gelişmiş pilot kaskı, SPEWS-II öz savunma sistemi ve 180 adet AN/APG-68(V)9 ile bu sisteme bağlı elektronik donanım ve bilgisayarlar entegre edilecek. Ayrıca uçaklar yeni silah sistemlerini de kullanabilir hale gelecek. Bu yeni mühimmatlar içerisinde deniz hedeflerine karşı kullanılan Penguin güdümlü mermileri ile AIM-9X ve Python-5 gibi havadan havaya sistemler de mevcut. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 165 adet F-16 savaş uçağını kapsayan modernizasyon projesinin toplam maliyeti 3.88 milyar dolar.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder