9 Şubat 2014 Pazar

F-35 savaş uçağı SOM mühimmatı kullanacak

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Hava Kuvvetleri Komutanlığının milli seyir füzesi ihtiyacını karşılayabilmesi için TÜBİTAK-SAGE tarafından başlatılan projede önemli bir adım daha atılıyor. Hava Kuvvetleri envanterine 2015 yılından itibaren katılması planlanan F-35 savaş uçağında SOM mühimmatının kullanılması amacıyla proje hayata geçiriliyor. SOM-J adı verilen projede mevcut mühimmatın %25 civarında küçültülmesi amaçlanıyor. Bu sayede SOM mühimmatı, F-35 savaş uçağının gövdesi içine entegre edilecek ve uçağın görünürlük özelliğinin korunması sağlanacak.
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE TÜBİTAK-SAGE DESTEĞİ
TÜBİTAK-SAGE'nin üzerinde çalıştığı projeler hakkında Kokpit.aero'ya bilgi veren yetkili, " TÜBİTAK-SAGE olarak şuan Türk Silahlı Kuvvetlerinin mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla 60'dan fazla proje üzerinde çalışıyoruz. Özellikle Kara ve Hava kuvvetlerinin isterlerinin karşılanması noktasında önemli mesafeler kat edildi. Kara Kuvvetlerinin uzun menzil balistik füze projesi çalışmalarında test atışları Sinop'da gerçekleştiriliyor. Deneme atışlarında 800km üzerinde menzillere ulaşıldı ve başarılı sonuçlar alındı. Kara Kuvvetlerinin envanterinde yer alan Kasırga ve Yıldırım sistemlerinin geliştirilmesi hususunda da çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda ROKETSAN ile ortak hareket ediyoruz".
MENZİLLER UZUYOR
Hava Kuvvetleri ile yürütülen çalışmalarda ise sevindirici sonuçlar aldık. SOM mühimmatında kullanılan Fransa da yerleşik bir firmadan tedarik edilen TRI-40 motoru üzerinde geliştirme çalışmaları yapıldı. Yapılan çalışma sonrasında TRI-40 motorunun menzili arttırıldı ve SOM mühimmatının test atışlarında 800km üzeri menzile ulaşıldı. Benzer bir çalışma Fransa tarafından başarı ile uygulandı. Bu noktada kamuoyunun kafasını karıştıran hususlar ortaya çıktı. Balistik füze ve SOM mühimmatı ayrı olarak ele alınacak projeler ve her iki çalışmada da 800km üzeri menzile başarı ile ulaşıldı.
YENİ MÜHİMMATLAR YOLDA
Bir diğer çalışma ise Turbofan motor ile donatılmış mühimmat projesi, bu proje mevcut SOM mühimmatından ayrı olarak ele alındı. Geliştirilecek olan bu mühimmat SOM'dan daha uzun menzillere ulaşabilecek ve Hava Kuvvetlerinin yanında Kara ve Deniz Kuvvetlerinde de ileriki dönemlerde kullanılması planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder