21 Şubat 2014 Cuma

İşte Barış Kartalları’nın çağrı adları

İşte Barış Kartalları’nın çağrı adları


Konya’da kurulan 131’nci Havadan İhbar Kontrol Filosu, bugün ilk uçağını törenle teslim aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün katılımıyla tören 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yapıldı.
İlk uçağa ‘Kuzey’ çağrı adı verildi. Bu uçağı Güneş, Doğu ve Batı çağrı adlarına sahip E737’ler izleyecek. Boeing 737 yolcu uçaklarının 700 modelinden geliştirilen uçağın üzerinde Northrop Grumman imalatı MESA radar sistemi bulunuyor. İki pilot ve 14 radar operatörü ile yakıt ikmali yaparak 20 saat havada kalabilecek bu uçaklar, hava sahasını sürekli kontrol edebilecek.
ORGENERAL ÖZTÜRK: TÜRKİYE’NİN GÜÇ ÇARPANI
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, bu uçakla Türk Hava Kuvvetleri’nin çok önemli bir güç çarpanına sahip olduğuna dikkat çekti. İlk üç uçağın bu yıl, dördüncü uçağın da 2015’te envantere gireceğini belirten Orgeneral Öztürk, “Barış Kartalı 380 kilometre menzelli radarı ile hava sahasındaki her türlü aracı ve füzeyi anında tespit edecektir. Bu uçak aynı zamanda komuta kontrol uçağı olarak da kullanılacaktır” dedi.
BU GÜNLERDE UÇAKLAR DAHA DA ÖNEM TAŞIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise savunma sanayinde son yıllarda millileştirme çalışmalarına dikkat çekerek “Hava araçlarında ATAK helikopteri, ANKA İnsansız Hava Araçları, başlangıç eğitim uçağı Hürkuş ile önemli bir alt yapı kazandık. Ortak projelerde ise Türkiye’ye ciddi bir iş olanağı sunuluyor. Örneğin 1,5 milyar dolarlık Barış Kartalı Projesi’nin yüzde 50’si milli kaynaklarla yapıldı” dedi.
Suriye’deki karışıklığa da dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Envantere giren Barış Kartalı uçağı ile bölgedeki güç dengelerine kendi lehimize önemli bir katkı sağlıyoruz. Bu uçakların önemi, böyle günlerde daha da artıyor” diye konuştu.
DÜNYADA ÇOK AZ ÜLKEDE VAR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise HİK uçaklarının dünyanın çok az ülkesinde bulunduğunu belirterek “24 saat boyunca elde edilecek bilgiler sınır kontrollerinin daha iyi yapılacaktır. Avrupa’nın güney kanadının da en etkin olarak kontrolünü sağlayacaktır. Bu tür uçaklar ABD’nin öncülüğündeki 1991’deki Körfez Savaşı’nda kullanılmıştı. Etkin bir şekilde görevlerin çok hızlı yapılmasını sağlamıştı. Biz de 2. Körfez Savaşı’nda AWACS’ları ve Patriotları kullanmıştır. O gün misafir olarak Konya’ya gelen AWACS’lar artık kendi malımız” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder