Uzun menzilli savunma sistemleri ihalesi Çin'in
Türkiye’nin uzun zamandır beklediği Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesi Çin’in CPMIEC firmasına verildi. Geçtiğimiz günlerde ilk uçuşunu başarıyla yapan milli uçak Hürkuş için seri üretim kararı alındı. Koç grubuna ait RMK Marine firmasına verilen ancak sonradan iptal edilen Milli Gemi projesinin ihalesi yenilenecek.
EN CAZİP TEKLİF ÇİN’DEN
EN CAZİP TEKLİF ÇİN’DEN
4 milyar dolara mal olacak Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesinde ABD, Patriot; Rusya S-300 VM; Fransa-İtalya ortaklığı ise Eurosam Samp-T ve Çin Türkiye için yarışıyordu. Ancak Çin geçtiğimiz günlerde teklifini yeniledi ve 3 milyar doların altında teklif verdi ve “ortak üretim yapalım” dedi. 3 Ocak’ta yapılan İcra Komitesi Toplantısı’nda da konunun uzun bir şekilde tartışıldığı ve Erdoğan’ın alınacak füzeler için “en az yüzde 50 yerli katkı” şartı istemişti.
HÜRKUŞ SERİ ÜRETİME GEÇİYOR
Geçtiğimiz günlerde ilk test uçuşunu tekerleklerini kapatmadan yapan milli uçak Hürkuş seri olarak üretilecek. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile sözleşme görüşmelerinin başlaması kararı alındı. Türk savaş pilotları, uçakların teslim edilmesiyle birlikte Hürkuş ile yapacak.
MİLGEM İHALESİ YENİDEN
MİLLİ Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında açılan ihaleye giremeyen firmalar Başbakanlık Teftiş Kurulu’na şikayette bulunmuştu. Savunma Sanaayi Müsteşarlığı’na gelen müfettişler tüm ihale dosyalarını tek tek inceledi. Milli Gemi Projesi kapsamında Heybeliada ve Büyükada adlı savaş gemileri tamamlandı. Koç grubuna ait RMK Marine, bunlara ek olarak kazandığı ihale diğer gemileri yapacaktı. Firmaların şikayetleri ve müfettiş raporları üzerineBaşbakan Erdoğan son noktayı koydu ve toplantıdan “ihalenin yenilenmesi” kararı çıktı.
100 kilometreden vuruyor
Çin menşeili CPMIEC’in ürettiği HQ-9 füze sistemi 2’li ve 6’lı bataryalar halinde konuşlandırılabiliyor. Bin 300 kilogram ağırlığında, 7 metre uzunluğundaki füzenin 100 kilometreden fazla vuruş menzili bulunuyor. Füze 180 kilogramlık patlayıcı başlık taşıyor. Füze ilk olarak 1980’de üretildi, ancak bugüne kadar çok sayıda modernizasyondan geçti. Türkiye’nin Çin’den alacağı milyar dolarlık sistemlerle hava savunma kabiliyeti artacak. Düşman tarafından gönderilen uzun menzilli füzeler, fırlatıldıkları zaman tespit edilerek havada yok edilecek. Sistemler düşman uçaklarına karşı da savunma sağlayacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder