7 Ekim 2013 Pazartesi

“Çin’le birlikte füze üretmek Türkiye’yi güç haline getirir”


Vatan Gazetesi Muhabiri İlker Akgüngör, Türkiye'nin savunma füzesi ihalesini teknoloji transferi yapmayı kabul eden Çinli şirkete vermesini RS FM’e değerlendirdi. Akgüngör, Çin ile birlikte füze üretebilecek olmasının Türkiye‘yi başka bir güç haline getirebileceğini ifade ediyor.

Türkiye geçtiğimiz günlerde, uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihalesini Çin Halk Cumhuriyeti’nden CPMIEC firmasına vermişti. Türkiye’nin yüksek irtifa hava savunma sistemi ihalesinde Batılı sistemler yerine Çin’den 100 km. menzilli FD-2000 füzesavar füze sistemlerini tercih etmesinin yankıları sürüyor.
ABD’den ardından da NATO’dan, hem sistemin NATO ile entegrasyonu hem de seçilen şirketin ABD’nin yaptırımlar listesinde yer alması nedeniyle açıklamalar geldi. Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise verdikleri demeçlerde Çin’in ucuz teklifini ve ortak üretim vaat ettiklerini ifade ettiler.
“Faruk Eren’le Gazeteciler Konuşuyor” bugün Türkiye’nin Çin’den 100 km. menzilli FD-2000 füzesavar füze sistemlerini tercih etmesini ele aldı. Bu konuda çeşitli haberler yapan Vatan Gazetesi Muhabiri İlker Akgüngör, programa konuk oldu. Akgüngör, FD-2000 füze sisteminin özelliklerini ve bu girişimiyle Türkiye’nin kazanımlarını ve gelebilecek tepkileri değerlendirdi.
FD-2000 füze sistemi nedir? Bu sistemin, Patriot füzelerinden farkı ne?
Gazeteci İlker Akgüngör’ün yorumu şöyle:
İlker Akgüngör: Bu füze sistemi uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi. Karşı taraftan gelebilecek herhangi bir tehditte devreye girebilecek bir sistem. Kendi radar sistemi, kendi füzesi var. Karşı taraftan atılan füze geldiğinde radarda tespit ediyor ve onu etkisiz hale getiriyor. Sistemin temel amacı bu. Ancak FD-2000 aynı zamanda komple bir füze sistemi. Sadece yakalayıp imha etmiyor, aynı zamanda FD-2000’in füzelerini de kullanabiliyorsunuz. Saldırı amaçlı da kullanabiliyorsunuz.
ÇİN FÜZELERİ PATRİOTLARIN YERİNİ TUTAR MI?
Faruk Eren: Türkiye özellikle Suriye krizi başladıktan sonra hava savunma sistemine önem verdi. Hollanda’dan NATO Patriotları geldi. Maraş’a konuşlandırıldı. Alınacak füze, bu Patriotların yerini tutabilecek mi?
İlker Akgüngör: Sakarya Üniversitesi’nde bu konularla ilgili çalışan ve çeşitli savunma projelerini inceleyen Doç. Dr. Aşkın Demirkol’un söylediği şu: Aslında FD-2000 açılımı da “Fang Dong”, savunma kalkanı demek. Patriotlarla sistem olarak çok benziyor. Çok bir fark yok. Bazı yönlerde daha iyi, ancak bazı eksiklikleri de var.
“FD-2000’NİN MENZİLİ PATRİOTTAN YÜKSEK”
FD-2000’in radar menzili Patriotlardan daha yüksek. Radar menziliyle birinin 170’ken diğerinde 200 km’ye kadar çıkabiliyor aynı zamanda. Ancak burada sıkıntı FD-2000’in anten sistemi daha düşük. Patriotun anten sisteminde 10 bin anten elemanı var. Radarı kullanırken, FD-2000’in kullandığı ayrı bir set var. Orada 4000 anten var. Ama genel olarak birbirine benzeyen sistemler.
PEKİ SORUN NEREDE ÇIKABİLİR?
Türkiye bir NATO ülkesi. NATO’nun da bir hava savunma kalkanı var diye düşünebiliriz. Kürecik ve aynı zamanda Maraş’a kurulan Patriotlar bunun bir parçası. “Çin sistemi Türkiye’ye kurulduğunda bu iki sistem ortak ve koordineli çalışmaz” deniliyor. Bu doğru. Burada elektronik donanım, algoritmalar, yazılımlar en önemlisi ara yüzler farklı. Onun için savunma uzmanları mesela Kürecik’deki radar üssüyle ortak çalışamayacağını söylüyor. Ancak bunun geliştirilmesi mümkün.
“TÜRKİYE’NİN FÜZE HAKİMİ ÜLKELER ARASINDA ÖNEMLİ BİR YERİ OLACAK”
Faruk Eren: Aslında Batı bu ihaleden rahatsız oldu. Türkiye sadece füze almayacak, Türkiye’de de füze üretilecek.
İlker Akgüngör: Aslında geniş kullanım alanı olan bir füze. Şöyle bir özelliği var: Ses hızının 4.2 katı üstünde, 180 kiloluk bir savaş başlığı var. Çünkü füze aynı zamanda saldırı amaçlıda kullanılabiliyor. Bu bir anlamda Türkiye’nin bölgedeki füze hakimi ülkeler arasında önemli bir yer edinmesini ağlayacak. Çünkü Türkiye şuanda orta ve uzun menzilli füze sistemine sahip değil. Bunu başka alternatiflerle oluşturmaya çalışıyor ama elinde böyle bir sistem yok.
NEDEN ÇİN FÜZESİ TERCİH EDİLDİ?
Bu ihalede karar verilirken İtalyan füzeleri vardı, Rusya’nın S-400 ve S-500’lerle Amerikan Patriot sistemi de söz konusuydu. Ancak bunlar Çin sistemine göre daha pahalı. Burada ciddi bir fiyat kırdı. Yaklaşık yarım milyar dolar kırdı. 4 milyar dolardı yaklaşık 8 milyar lira yapıyor çok büyük bir rakam. Çin bunu 3,5 milyar dolara çekti. Ancak uzmanlar şunu soruyo: Türkiye’nin motivasyonuyla ilgili niye Çin füzesi tercih edildi? Diğer ülkeler Türkiye’ye sadece hava savunma ve füze savunma sistemini satıyor. Ancak Türkiye’de bir teknoloji transferi gözükmüyor. Devamı yok.
“ÇİN’İN TEKLİFİ BİRLİKTE ÜRETMEK”
Çin ise teklifinde “Biz bu sistemi verelim ancak sistemi birlikte geliştirelim” diyor. Bu aslında, Türkiye füze üretecek, mühendislerini bu şekilde yetiştirecek demektir. Şuan da Türkiye’nin bu altyapısı yok. Uzmanlara göre bunun için Çin füzesi tercih edildi. Bu çok önemli bir ayrıntı. Bizim için üretici olmak Türkiye‘yi başlı başına başka bir yere taşıyor, başka bir güç haline getiriyor.
FÜZE ALIMI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
Faruk Eren: Bu politik olarak NATO’yla çok ciddi bir krize neden olmaz mı?
İlker Akgüngör: Olabilir. Zaten savunma uzmanlarının “uluslararası baskı iptal getirebilir” diye bir öngörüsü var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de geçtiğimiz günlerde “karar kesin değil” demişti. Ancak NATO üyesi olup dış kaynaklı sistem kullanan ülkeler yok değil. Özellikle Güney Kore’de Rus kaynaklı silahlar, füzeler var. Yeni Avrupa Birliği üyesi olan eski Demirperde ülkeleri Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde NATO dışı dış kaynaklı silahlar hala var. Hatta neredeyse ordu envanterlerinin büyük bir kısmı Rus kaynaklı silahlardan oluşuyor. Türkiye bu konuda ilk olmayacak.
Kaynak: RS FM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder