7 Ekim 2013 Pazartesi

Çinli uzmanlar, 'Ankara'nın füze kararı doğru'


Çinli uzmanlar, 'Ankara'nın füze kararı doğru'

Çinli uzmanlar, 'Ankara'nın füze kararı doğru'

Çinli uzmanlar, Ankara'nın kararının Türkiye'nin en tabi hakkı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesiniÇinli şirketin kazanmasının yankıları sürerken, Çinli uzmanlar, Ankara'nın kararının Türkiye'nin en tabi hakkı olduğunu söyledi. Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIECfirmasının ihaleyi kazanması dünyanın olduğu kadar Çin'in de gündeminde. Çin medyası, genelde söz konusu ihalenin Batıdaki yankılarına yer verirken, özellikle hem ABD'den hem de NATO'dan gelen Türkiye eleştirilerine değindi. Çin'in devlet televizyonu CCTV'deki haberlerde, ABD'nin Türkiye'den duyduğu rahatsızlığı iletmek için Başkanı Barack Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı iki kere aradığını belirtti. Çin medyası ayrıca, Batı ülkelerinden gelen tepkileri de yine kamuoyuyla paylaştı. İhalenin Çinli şirketin kazanması Çin'de de sevinçle karşılanırken, ilk kez bir NATO ülkesine satılacak füze savunma sisteminin Çin için önemli olduğuna vurgu yapıldı. Çin'in yazılı ve görsel medyasında haber, ''Rusya ve ABD'yi yenerek Türkiye'deki ihaleyi kazandık'' başlıklarıyla ön plana çıktı. Türkiye'nin uzun zamandır beklediği Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesi Çin'in CPMIEC firmasına verilmesi konusunda Çin Komünist Partisi yayın organlarından Global Times gazetesi, CPMIEC'in ürettiği HQ-9 (Kızıl Bayrak FD-2000) füze savunma sisteminin Türkiye'deki ihaleyi kazanmasına geniş yer verdi.  Gazetenin haberinde, Çin'in Rusya ve ABD karşısında büyük bir zafere imza attığı vurgulandı. Çin medyası ayrıca, Türkiye'nin Çin'den ilgili füze alımını ABD medyasının Haziran ayında gündeme getirdiğini de yazdı.
TÜRKİYE'NİN HAKKI VAR
Çinli uzmanlar ise Çin'in füze savunma sisteminin Türkiye tarafından tercih edilmesinin ise fiyat ve teknoloji bakımından Ankara'nın isteklerini karşıladığını ifade ediyor.
Çin'in Orta Asya ve Afrika uzmanlarından Wang Nan, bağımsız bir ülke olarak, Türkiye'nin askeri ekipmanlarını diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan satın almak hakkına sahip olduğunu ve bu noktada Türkiye'nin verdiği karara saygı gösterilip, anlayışla karşılanması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN İKİ İHTİYACI KARŞILANACAK-
Çin Ortadoğu Araştırmaları Derneği (The Membership of Chinese Association for Middle-East Studies) ile Çin Asya-Afrika Araştırmaları Derneği (The Membership of Chinese Association for Asia-Africa Studies)üyesi de olan Wang, Türkiye'nin Çin'den aldığı füze sisteminin iki ihtiyacını karşıladığını da ifade etti. İlk olarak Çin'in Türkiye'ye daha fazla ekipman alma alternatifi sağladığını, ikinci olarak ise Türkiye'ye araştırma ve üretimle ilgili teknikleri öğrenme imkanı verdiğini ifade etti. Çin'in yenilik ve buluşlara odaklandığını kaydeden Wang, Çin'in bazı tekniklerinin Batı ve Rusya'yı yakaladığını, hatta dünyada ilk sıraya yükseldiğini ifade etti. ''Bununla birlikte Çin ekipmanlarının fiyatının çok rekabetçi olması, diğer ülkelerin Çin'den satın almasındaki sebeplerden birisi olarak ortaya çıkıyor.'' diyen Wang Nan'in görüşleri, bugün Başbakan Erdoğan'ın "En uygun ve düşük fiyatı Çin verdi. Bunların yanında Çin bir de ortak üretime evet dedi. Diğer ülkeler ortak üretime hayır dedi. Onun için diğer ülkeleri çıkardık. Çin en erken bunun üretimini teyit etti. Sürede yüzde 50 fark var. Konuyla ilgili puanlamalar yapıyor. Genelkurmay Başkanımız ve Savunma Bakanımız ile Çin'i bu işe daha uygun gördük. NATO'nun söyledikleri hilafeti hakikattır. NATO'nun ülkelerinde Rus füzelerinin olduğunun kaydı vardır. 7-8 ülkenin askeriyesinde Rus füzeleri var bunlar dosyalarımda mevcut" açıklamasıyla örtüşüyor.

Çin'in sisteminin NATO ile uyumlu olmadığı teknik sorunu konusunda ise Wang, iki ülke teknik adamlarının bu sorunu çözme yeteneğine sahip olduğunu da kaydetti.
Çinli uzman Wang, Türkiye'nin Çin'den alacağı füze savunma sisteminin iki ülke arasındaki işbirliğinden sadece birisi olduğunu ve bunun iki ülke arasındaki işbirliği ve dost ilişkileri geliştireceğini dile getirdi. Wang ayrıca, bunun üçüncü ülkelere tehdit ve zarar olmadığını belirterek, ''Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei'in de ifade ettiği gibi söz konusu ihale ilgili bölge ve ülkelerdeki güvenlik, istikrar ve barışa zarar vermeyecektir. Çinlilerin çoğu bu konuda olumlu görüşlerini dile getirdi.'' diye konuştu. Hong, konuyla ilgili olarak "Çin hükümeti, dikkatli ve sorumlu bir şekilde savunma ticari işbirliği yürütmektedir. Çin ve Türkiye arasındaki savunma ticari işbirliği normal şartlar altında gerçekleşiyor.'' demişti.

Wang ayrıca, Türk hükümetinin bu konuda nihai kararını vermediği haberlerine ise, ''Çoğu Çinli bunun Türkiye'nin iç siyaseti olduğu konusunda hem fikir. Çin hükümeti de Türk hükümetinin kararına saygı duyacaktır. Diğer ülkeler ve uluslar arası kuruluşlar, bu konuda Türkiye'ye baskı yapmamalıdırlar.'' dedi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Milli Savunma Üniversitesi'nden Profesör Li Daguang ise, Çin medyasına verdiği demeçte, Çin'in Türkiye'ye satacağı füze savunma sistemi HQ-9'un yüksek performansı ve fiyatının Türkiye'yi cezbettiğini ve söz konusu füzenin hava savunma açısından nispeten ileri düzeyde olduğunu söyledi.
Li, Türkiye'nin, komşusu Suriye'deki çatışmaların herhangi bir yayılma ihtimaline binaen kendini korumak için bağımsız bir hava savunma sistemi inşa etmeyi umduğunu da kaydetti.


TÜRKİYE, ÇİN'LE ORTA MENZİLLİ FÜZE İŞBİRLİĞİ BAŞLATMIŞTI
2005 yılında Pekin'i ziyaret eden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına, Çin'in orta menzilli hava savunma füzelerine ilgi duyduklarını, uzay alanında işbirliğine de hazır olduklarını söylemişti. O tarihten bu yana devam eden görüşmeler neticesinde bugünkü neticenin alındığı ifade ediliyor.

FÜZE SATAN ÇİNLİ ŞİRKET
Çin'in eski Uzay Sanayi Bakanlığı (MSI) yetkisi altında üretilen füze satışı için 1980 yılında kurulan Çin Hassas Makina İthalat ve İhracat Şirketi (CPMIEC) şu anda MSI'ın halefleri olan Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Şirketi (CASC) ve Çin Uzay Bilimleri ve Endüstrisi Kurumu(CASIC) tarafından üretilen füzeleri pazarlıyor.
CPMIEC kendisi füze üretmiyor, daha çok füze ve füze teknoloji sağlayıcıları ile yakın işbirliği bulunuyor. Şirket aynı zamanda, söz konusu Çinli sağlayıcıların ürünlerini pazarlama, görüşmelerini yapma, sipariş alma ve banka transfer işlemlerini gerçekleştiriyor.

CPMIEC, aralarında Dong Fang-15 (DF-15 / M-9/CSS-6), Dong Fang-11 (DF-11/M-11/CSS-7) ve M-7 bulunduğu kitle imha yeteneğine sahip balistik füzeler ihraç etti. Şirket, 2007 yılında, ihracat için iki karadan karaya B611M (80-260 kilometre arası ve 480 kilo savaş başlığı) ve P12 (50-150 kilometre arası ve 480 kilo savaş başlığı) füzelerini kamuoyuna duyurmuştu.
CPMIEC'nin İran ve Pakistan'a füze teknolojisi satışıyla, ABD, bu şirket ve yan kuruluşlarına yaptırım uygulamış ve kara listesine almıştı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün raporuna göre, Çin, 2012'de yüzde beşlik pazar payıyla dünyanın en büyük beşinci silah tedarikçi ülkesi haline gelmişti.
Kaynak: CHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder