UZAKTAN KUMANDAYLA ATEŞ
Yüksek Güvenlikli modüler üs bölgeleri olan, Kale-Port'ların kullanımı ile birlikte kum torbaları ya da betondan inşa edilen kulelerin içinde Mehmetçiğin nöbet tutması sistemi de tarihe karışacak. Çetin kış koşulları ve terör saldırıları nedeniyle, nöbetçi kulelerinde görev yapan askerlerimizin durumu tehlike arz ediyordu. Yüksek teknoloji kullanılarak inşa edilecek olan Kale-Port'larda termal kameralar, nikon dürbünler ve sensörlerle karakolun etrafında elektronik bir göz oluşturulurken, nöbet kulelerinde, uzaktan kumandalı silah sistemi olan Sarplar bulunacak. Ana kumanda merkezi tarafından yönetilecek olan Sarplar, tehlikenin tespit edilmesinden sonra uzaktan kumanda ile ateşlenecek. Böylece Mehmetçik terörist saldırılarında hedef olmayacak.
Daha önce yerli üretim Altay Tankları üzerine monte edilerek başarılı bir performans sergileyen Sarplar, büyük ölçekli kale-port karakollarının içine yerleştirelecek olan tankların üzerinde de görev yapacak.
7 KM'DEN TESPİT
Elektronik sistemlerin devreye sokulacağı Kale-Port'lar etrafında sensörlü alarm sistemleri kurularak, 7 kilometrelik mesafede canlı tespiti yapılabilecek. Arazi şartlarına göre yerleştirilecek olan sensör sistemi, modüler karakolun içinde kurulacak olan ana kumanda merkezinden takip edilecek. Sensör sisteminin yazılımı da yaklaşan canlıların hayvan ya da insan olduğunu ayırt etmeye yarayacak şekilde yüklenecek. Yeni sistemde nöbet kuleleri de kaldırılacak. Termal kameralar, nikon dürbünler ve hareketli sensörlerin yerleştirilmesiyle nöbet kulesinde askerlerin yerini elektronik gözler alacak. Bütün parçaları fabrikada üretilerek bölgede sadece montajı yapılan sistem, ABD tarafından Afganistan'da kullanılıyor.
HELİKOPTER PİSTİ DE VAR
'Kale-port'lara güvenli helikopter pisti ile M60 tankları da yerleştirilebilecek. Terörle mücadelede büyük hava desteği sağlayan ve Diyarbakır, Batman gibi merkezlerde bulunan helikopterler sınıra sıfır noktalarda konuşlandırılabilecek. TSK'nın bu imkan ve kabiliyete sahip olmasıyla birlikte terörist takibinde, karşı operasyonlarda veya PKK saldırıları karşısında gerekli hava desteğine süresi kısalacak.
Uzaktan kumandalı nöbetçi
Uzaktan Komutalı Silah Sistemi olan Sarp, araç üzerinde ve sabit sistemlerde kullanılan uzaktan kumandalı silah sistemi. Sarp sistemine, Makinalı Tüfek ve bombaatar değişmeli olarak takılabilmekte. Gece ve gündüz hassas gözetleme yeteneği sağlayan elektro-optik algılayıcılarına sahip olan sistem, bilgisayarlı atış kontrol sistemi ile görev yapabilmekte. Zırh altından ve uzaktan kumandalı özelliği sayesinde sistem, kullanıcı personelin güvenliğini de sağlıyor.
KALE-PORT'UN YAPIMI 15 GÜN SÜRÜYOR
Sağlamlığı nedeniyle bir kaleyi andıran portatif 'Kale-port'lar yüksek güvenlikli ve kısa sürede inşa edilmesi amacıyla tasarlandı. Portatif parçalar, araçlarla veya sarp ve kayalık bölgelerde helikopterlerle taşınacak, inşası ise en fazla 15 gün içerisinde tamamlanacak. Ayrıca bu karakollar modüler olduğu için terör önceliğine göre sökülüp başka yerlere de kurulabilecek. Güçlü yalıtım sistemi iklim sorununu ortadan kaldıracak.