Türk donanması, savaş gemilerinin modernizasyonu ve üretimi çerçevesinde ulaştığı aşamayı Güney Afrika açıklarında yapacağı füze ve top atışları ile sınayacak. Türk savaş gemileri; senaryo çerçevesinde saatte 900 kilometre hızla kendilerine karşı havadan yapılan saldırıları Türk mühendislerinin ürünü olan gemi içindeki savaş harekat merkezinden yapılacak güdümlü mermi atışları ile etkisiz hale getirecek. Türk donanması bünyesinde 4 gemiden oluşan filo, Türkiye’nin uzak denizlere yani iki okyanusa birden açılma ve Afrika açılımı politikası çerçevesinde önem taşıyan seferine bugün Gölcük’ten hareket edecek. Türk deniz gücü filosunun Afrika turu sırasında yapacağı liman ziyaretleri çerçevesinde en az 4 ülke limanına olanına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılmasının planlanması; Güney Afrika ziyaretine ise Deniz Kuvvetleri Komutanı ile Genelkurmay İstihbarat Başkanı’nın katılacak olması, bu deniz seferinin Türkiye açısından önemi konusunda önemli bir fikir veriyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin son yıllarda askerlerle ilgili davalardan en çok etkilenen birimlerinden biri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı oldu. Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndaki gözlemlerimiz, TSK’nın en önemli unsurlarından biri olan Deniz Kuvvetleri’nin davaların neden olduğu moral bozukluklarını aldıkları eğitim, görev tutkusu ve vatan hizmeti kavramları çerçevesinde aştığı izlenimine neden oldu.
Bahriye’ye Afrika görevi
Siyasi iktidar; Afrika açılımı politikası çerçevesinde Türk donanmasına önemli bir görev verdi. Donanma bünyesinde; Muhteşem Yüzyıl dönemindeki efsanevi Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa’dan ismini alan bir deniz filosu oluşturuldu. Bu filonun komutanlığına
yani Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014 Komutanı olarak Tuğamiral Ali Murat Dede getirildi. Filo, 3 savaş gemisi ile bir lojistik gemisinden oluşuyor. Filonun sancak yani amiral gemisi Gediz firkateyni olacak. Gediz’in komutanı ise Kurmay Yarbay Altan Altınkaya. Diğer iki savaş gemisi ise Oruç Reis firkateyni ile Heybeliada korveti. Bu üç savaş gemisine TCG Yarbay Kudret Güngör gemisi lojistik destek sağlayacak. Bu lojistik desteğe seyir halinde yakıt ikmali de dahil. Bu gemilerin özellikleri de dikkat çekici.
Hayalet Türk savaş gemisi okyanus görevinde
Heybeliada, Mil-Gem projesi çerçevesinde üretimi yapılmış bir milli gemi. Yani ilk kez bir milli gemi, Atlantik ve Hint gibi iki okyanusta kritik bir görev icra edecek. Milli üretim Heybeliada savaş gemisiyle ilgili donanmadaki slogan, “Savaşın hayaleti, barışın elçisi, milli gemi” şeklinde.
ABD’li uzmanlar şaşırdı
Oruç Reis, yabancı teknoloji çerçevesinde Türk tersanelerinde inşa edildi. Amiral gemi olan Gediz ise 33 yıl önce ABD’de üretildi. Ancak bu gemide çok kapsamlı bir modernizasyon yapıldı. Savaş harekat merkezi ve silah sistemleri, modernize edilerek Türk mühendisleri tarafından yeniden dizayn edildi. Komutanların aktardığına göre, bu ABD yapımı gemiyi inceleyen ABD’li askeri uzmanlar bile, “Biz gemimizi tanıyamadık siz çok büyük modernizasyon yapmışsınız” değerlendirmesinde bulundu.
102 günlük sefer bugün başlıyor
Bu 4 gemiden oluşan filo; 17 Mart pazartesi günü Gölcük’ten Afrika seferine çıkacak. Bu seferin 102 gün sürmesi planlandı. Afrika’da 27 ülkenin limanı ziyaret edilecek. İktidarın Afrika açılımı politikasına deniz gücü ile anlamlı destek verilecek. Bu 102 günlük sefer çerçevesinde, önemli bir sınav da verilecek. Türk savaş gemileri, teknik nedenlerle daha önce Ege ve Akdeniz’de yapamadığı bazı atış testlerini Güney Afrika açıklarındaki deniz atış sahasında icra edecek.
Jet hızıyla saldırıya yanıt verilecek
Barbaros filosu, 5-9 Mayıs tarihleri arasında Güney Afrika’daki deniz atış alanında güdümlü mermi ve top atışı yapacak. Bu atışlardan bazıları ilk kez yapılacak ve donanmanın refleks gücü test edilecek. Senaryo gereği, Gediz firkateynine havadan insansız hava araçları (İHA) ile saldırı yapılacak. Saatte 900 kilometre hızla gelen ve gemiyi hedef alan insansız hava aracına karşı firkateynden güdümlü mermi ile karşılık verilecek. Eş zamanlı olarak firkateyn, koruduğu bir başka gemiyi havadan yatay olarak hedef alan dronu da güdümlü mermi ile imha edecek. Yani Gediz firkateyni iki saldırıya eşzamanlı olarak yanıt verecek. Aynı şekilde top atışları ve diğer yakın savunma silahları da sınanacak. Gemi komutanları, bazı atışların ilk defa deneneceğini ve başarılı olacaklarını dile getirdi.
Sema Sparrow füzeleri
Sea Sparrow füzelerinin de kullanılacağı bu atış sınaması, donanma açısından önemli. Çünkü donanmanın ateş gücünü oluşturan önemli silah sistemleri sınanacak. Türk donanmasının bu etkinlikleri; Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de etkisi olan okyanuslara ise ilgi çerçevesinde açılan Türk deniz gücünün küresel güçler tarafından ilgiyle izlenmesine de neden oldu.
Deniz Kuvvetleri Komutanı izleyecek
Bu savaş senaryolarına dayalı atışlar sırasında dikkat çeken önemli bir husus da, gemilerde ulusal nitelikteki, Türk mühendislerinin geliştirdiği Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi Projesi’nin uygulanacak olması. Bu seferin Güney Afrika ayağına Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Mehmet Daysal’ın da aralarında bulunduğu üst düzey komutanlar da katılacak.
Davutoğlu’ndan önemli ziyaretler
Türk deniz savaş filosunun Afrika ülkelerinin limanlarına yapacağı bazı ziyaretlere; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılması da planlandı. Taslak programa göre, Davutoğlu; Angola, Namibya, Tanzanya, Zanzibar ve Komor Adaları ziyaretlerine katılacak. Ziyaretin Kenya ayağına Milli Savunma Bakan Yardımcısı’nın katılımı taslak porgramda yer aldı.
Türkiye’nin önemli avantajı
Türk savaş filosunun ziyaret edeceği ve bazılarına Davutoğlu’nun da katılacağı bu ziyaretlerin arka planında Türkiye’nin Afrika’ya yönelik önemli bir mesajını da dikkate almak gerekiyor. Okyanuslarda ve Afrika’da varlık gösterebilecek deniz gücüne sahip çoğu ülkelerin geçmişinde, Afrika’da hala derin antipatiye neden olan sömürgecilik geçmişi var. Türkiye, okyanuslarda varlık gösterebilecek güce ulaşmaya başlayan ve Afrika’da sömürgecilik antipatisine sahip olmayan nadir ülkelerden biri. Somali örneği ise Türkiye’ye bu açıdan psikolojik düzeyde önemli avantajlar sağlayacak gibi görünüyor.
7deniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder