29 Mart 2014 Cumartesi

ASELSAN Sea Hawk helikopterlerinin yazılım hakkını alacak

ASELSAN Sea Hawk helikopterlerinin yazılım hakkını alacak

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Sikorsky tarafından üretilen ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 2002 yılından itibaren görev yapmaya başlayan S-70B Sea Hawk helikopterlerinin yazılım haklarının alınması amacıyla ASELSAN ve Sikorsky arasında görüşmeler başladı.
 Üst düzey askeri yetkili yaptığı açıklamada," ASELSAN yetkilileri, ABD'deki Sikorsky tesislerinde müzakerelere başladı. Genel Maksat Helikopter projesi kapsamında Sikorsky firmasının ihaleyi kazanması ve sözleşmenin imzalanması Sea Hawk helikopterlerinin yazılım haklarının Türkiye'ye verilmesi noktasında büyük avantaj sağlıyor. ABD makamları bu isteğimize sıcak bakıyor. Yakın bir dönem de görüşmelerin olumlu yönde sonuçlanacağını ve Sea Hawk helikopterlerinin yazılım haklarını alacağımızı öngörüyoruz".
SEA HAWK HELİKOPTERLERİ MİLLİ SİSTEMLER İLE DONATILACAK
Yetkili, S-70B Sea Hawk Helikopterlerinin yazılım haklarının alınmasıyla birlikte kendi milli sanayimiz tarafından özgün olarak geliştirilen sistemleri bu helikopterlere entegre edeceğiz. Özellikle ROKETSAN tarafından üretilen ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçları kapsamında deniz versiyonu olacak olan Mızrak-D olarak adlandırdığımız füze sistemini  ve bunun yanında AKYA projesi dışında üzerinde çalışma başlatılan  Mk54 hafif torpido muadili özgün torpido sisteminin geliştirilmesi ve üretilmesinden sonra entegrasyonunu  ABD'ye bağlı kalmadan istediğimiz  doğrultuda yapacağız.
Helikopter üzerinde ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli iyileştirmeler veya geliştirilecek çeşitli sistemleri hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan isteğimiz vakit gerçekleştirme olanağına kavuşmuş olacağız.
DENİZ ŞAHİNLERİ MIZRAK ATACAK
Türkiye'nin füze ve roket üretim merkezi olan ROKETSAN tarafından geliştirilen ve 2015 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanan Mızrak-U füzesi, Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları çerçevesinde S-70B Sea Hawk helikopterlerinde kullanılması amacıyla çalışma başlatıldı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ABD ürünü Hellfire füzesine benzer özellikte olması beklenen füzenin çalışmaları ARMERKOM, Cengiz Topel Deniz Hava Komutanlığı ve ROKETSAN tarafından gerçekleştiriliyor. Üst düzey askeri yetkili," ROKETSAN mühendisleri ile Deniz Hava Komutanlığında görüşmeler yapıldı. Mühendisler Sea Hawk helikopterleri üzerinde incelemeler de bulundu. Proje kapsamında ilk füzelerin 2016 yılında Sea Hawk helikopterlerine entegre edilmesi ve Mızrak-D olarak adlandırılması planlanıyor".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder