22 Mayıs 2014 Perşembe

Tiger helikopteri Cirit füzesi kullanacak mı?

Tiger helikopteri Cirit füzesi kullanacak mı?


Muhammet METİN/Kokpit.aero
ROKETSAN Genel Müdürü Selçuk Yaşar ve MBDA Almanya Grup Başkanı Thomas Homberg tarafından imzalanan anlaşma çerçevesinde iki şirket teknik ve idari konularda bilgi alışverişinde bulunacak. Anlaşma kapsamında ROKETSAN tarafından tasarlanan Cirit füzesi Alman saldırı helikopteri "Tiger"a entegrasyonunun gerçekleştirilmesi planlanıyor.
AH-1W KOBRA HELİKOPTERİ KULLANIYOR
T129 ATAK helikopterinin silah sistemleri arasında yer alacak olan Cirit füzesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait AH-1W Kobra helikopteri ile Birleşik Arap Emirlikleri envanterinde yer alan AT-802 uçağında kullanılmaya başlandı. Airbus Helicopters ( Eurocopter) firması ile yapılan sözleşme gereğince EC635 helikopterine entegrasyon çalışmaları da yakın dönemde tamamlanması bekleniyor.
2 BİN CİRİT TESLİM EDİLDİ
Cirit füzesinin ilk ihracatı Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapıldı. ROKETSAN ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 2013 yılında imzalanan ve toplam 10 bin Cirit füzesinin satışını kapsayan anlaşma da teslimatlar devam ediyor. İlk teslimatlar 2013'de gerçekleşti. Birleşik Arap Emirliklerine şuana kadar toplam 2 binden fazla Cirit füzesi teslim edildi.
Birleşik Arap Emirlikleri Cirit füzesini Basra Körfezi’nde bulunan petrol yataklarını gözetleme ve koruma amaçlı olarak satın aldığı  AT-802 uçağında kullanıyor. AT-802 uçağı, her biri 4 adet Cirit taşıma kapasiteli toplam 4 adet akıllı Pod entegre edilebiliyor.
CİRİT KARA ARAÇLARINDA KULLANILACAK
Birleşik Arap Emirlikleri, Cirit füzesini hava araçlarının yanı sıra kara araçlarında da kullanmak istiyor. Bu konuda, ROKETSAN ile yapılan görüşmelerin ardından Cirit füzesinin kara araçlarına entegre edilmesi konusunda çalışmalara başlandı.
DENİZ PLATFORMLARINA ENTEGRE EDİLEBİLİYOR
CİRİT, 2.75” Lazer Güdümlü Füze, taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı / zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir sistem. Yeni nesil bir füze olan Cirit, 2.75” güdümsüz roketler ile güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı. Cirit füzesi helikopter, İHA, kara aracı, sabit kara platformu, hafif saldırı uçağı, deniz platformları vb. gibi farklı platformlara entegre edilebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder