21 Mayıs 2014 Çarşamba

F-35 savaş uçakları ne zaman teslim edilecek?


ABD Hükümeti’nden gerekli onayların alınmasından sonra bu Niyet Mektubu, SSM ve P&W arasındaki uzun dönemli işbirliğinin önemli bir kilometre taşı olacak. Aynı zamanda bu Niyet Mektubu, Türkiye’nin Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na olan taahhüdünün yanında, Pratt&Whitney’in Türkiye’ye olan güvenini de gösteriyor.
Türkiye, F-16 Programı ile birlikte jet motoru montajı ve bakım-onarım faaliyetlerinde süregelen bir tecrübe kazanmış olup bu deneyimini Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na aktararak programa yarar sağlamaya yönelik uzun vadeli bir vizyona sahip.
Türkiye, kurulacak kabiliyetlerin her iki taraf için de yarar sağlayacağına inanmakta olup çalışmaların bu Niyet Mektubu ile hızlanarak söz konusu kabiliyetlerin kurulumuyla sonuçlanacağını temenni ediyor. Türkiye’nin ana hedefi, kurulacak bu kabiliyetler aracılığıyla, F135 motorlarının nihai montajını gerçekleştirmek ve bölgedeki F-35 kullanıcılarına hizmet vererek programa fayda sağlıyor.
Türkiye, JSF Programı’na Konsept Tasarım Evresi’nde dâhil olmuş ve Sistem Geliştirme ve Gösterim Evresi ile Üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme Evrelerinde de projeye ortak ülke olarak katıldı. Türkiye, toplam 100 F-35A uçağından oluşması öngörülen F-35 filosu için ilk 2 adet uçağının siparişini 6 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi ile vermiş olup uçakların 2019 yılında Türkiye’ye teslim edilmesi planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder