15 Ekim 2012 Pazartesi

Yerli füzeye yerli göz


Yerli füzeye yerli göz

Türkiye'nin ilk yerli seyir füzesi SOM'u üreten TÜBİTAK, füzelerin gözü olarak bilinen dedektörleri de kendi imkanlarıyla geliştirmeyi başardı.

Yerli füzeye yerli göz
Dedektörler ilk CİRİT'te kullanılacak. Türkiyefüze teknolojilerinde büyük bir adım daha atmayı başardı. Türkiye'nin ilk yerli seyir füzesi SOM'u üreten TÜBİTAK, füze teknolojisinde bir ilke daha imza attı. TÜBİTAK, lazer güdümlü füzelerin gözü olarak bilinen dedektörleri, tamamen yerli kaynakları kullanarak geliştirdi. Lazer dedektörler, ilk olarak, yerli füze 'CİRİT'lerde kullanılmaya başlandı.

Dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu ileri teknolojilerle üretilebilen ve şimdiye kadar yurt dışından ithal edilen lazer dedektörler, TÜBİTAK'ın çalışmalarıyla artık 'milli' olarak üretilecek. Füze teknolojisinde kritik parçalardan biri olan yerli lazer dedektörleri, aynı zamanda yurt dışındaki örneklerine göre üstün teknik özelliklere sahip. "4 kadranlı" olarak bilinen dedektörler, yüksek hız ve doğruluk, düşük parazitik kapasite, geniş dinamik çalışma aralığı ve yüksek tepkisellik özellikleri ile uluslararası pazarda öne çıkan yeteneklere sahip.
Hedefe kilitlenip vuruyor

Tamamen yerli kaynaklarla üretilen maliyet etkin ve yüksek katma değerli lazer dedektörler, TÜBİTAK Ar-Ge uzmanlarının 2 yıllık çalışmaları sonucunda geliştirildi. Roketin olmazsa olmaz parçası olan lazer dedektör, hedefi çok hızlı ve doğru bir şekilde görüyor, hedefe kilitleniyor ve vuruyor

ROKETSAN VE TÜBİTAK ANLAŞTI

Yeni geliştirilen dedektörlerin yurtiçinde üretilerek lazer güdümlü roketlerin arayıcı başlıklarında kullanılabilmesi için TÜBİTAK ile ROKETSAN arasında sözleşme imzalandı. ROKETSAN, projede teknik ihtiyaçların belirlenmesi ve test aşamalarında katkı sağladı. CİRİT füzesinde kullanılan lazer dedektörler, ROKETSAN'da yapılan testlerden üstün başarıyla geçti.

İhracat yapma noktasına geldik

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin artık birçok alanda yeni teknolojiler, stratejik ürünler üretmeye başladığını söyledi. Bunun en somut örneklerinden birinin Türkiye'nin kendi imkanlarıyla yaptığı yerli füze olduğunu belirten Ergün, "Bu ürünler öyle yurtdışından kolayca temin edilen parçalar değil. CİRİT benzeri roket ve füzeleri üretmek için lazerli dedektörleri üretmemiz gerekiyordu ve TÜBİTAK çalışanları bunu başardı. Böylece Türkiye, hem füze hem de füzeler için stratejik ürün niteliğindeki bazı parçaları ihraç edebilecek bir noktaya gelmiş oldu" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder