22 Ekim 2012 Pazartesi

Anka kendi kendini imha etmiş


Test uçuşunda düşen ANKA kendi kendini imha etmiş
EMRE SONCAN ANKARA   -   23 Ekim 2012   Zaman gazetesinden  bildirdi.
Türkiye’nin ilk insansız hava aracı ANKA’nın geçtiğimiz ay test uçuşu sırasında düşmesinin sebebi belli oldu. Yer kontrol istasyonuyla 20 saniye boyunca bağlantıyı kaybeden ANKA’ya, görev bilgisayarı tarafından ‘kendini imha et’ komutu verildi. ANKA da burnu üzerine düştü. Buradaki amacın, kullanılan teknolojinin düşmanın eline geçmesini engellemek olduğu belirtiliyor.

     ANKA, test uçuşlarının ardından, 24 Eylül 2012 tarihi itibarıyla kabul test faaliyetlerine başladı. 3 gün sonra Genelkurmay Başkanlığı’ndan yetkililerin önünde bir uçuş gerçekleştirildi. Fakat beklenmedik bir olay yaşandı ve ANKA düştü. TUSAŞ’tan yapılan açıklamada, “Test uçuşu esnasında meydana gelen teknik bir sorun nedeniyle bir prototip hava aracı ile kırım yaşanmıştır. Arıza tespitine ilişkin çalışmalar devam etmekte olup kabul test faaliyetlerine diğer hava araçları ile devam edilecektir.” ifadelerine yer verildi. TUSAŞ, elindeki diğer prototiplerle test uçuşlarını sürdürüyor. Savunma kaynakları, “Eğer ANKA düşmeseydi, test kabul faaliyetlerinin devamı Batman’da gerçekleştirilecekti. ANKA hem test edilecek hem de terörle mücadelede etkin olarak kullanılmaya başlanacaktı. Bu kaza, süreci biraz erteletti. Fakat büyük bir sorun yok. Diğer ANKA’lar uçmaya devam ediyor.” bilgisini verdi.
     İHA’ların ‘kendi kendini imha’ komutu vermesinin birçok örneği bulunuyor. ABD’nin dünyanın çeşitli operasyon bölgelerinde kullandığı binlerce İHA’da da zaman zaman benzer sorunlar yaşanıyor. Komuta merkeziyle iletişimi kaybeden araçlar kendini imha ediyor. Burada asıl amaç, kullanılan teknolojinin düşman unsurların eline geçmesini engellemek.
   http://www.zaman.com.tr/manset/test-ucusunda-dusen-anka-kendi-kendini-imha-etmis/2006077.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder