25 Ekim 2012 Perşembe

TÜBİTAK’tan ‘casus devreye karşı’ yüzde ‘110’ destek



TÜBİTAK, Türk savunma sanayinin telsiz, füze, uçak, gemi, helikopter, tank, radar sistemleri, ateşleme sistemleri ve elektronik harp sistemlerinde yer alan 

entegre devrelerin millileştirilmesi için düğmeye bastı.







Türkiye’nin bugüne kadar yurtdışından temin ettiği entegre devrelerde zaman zaman casus özelliği taşıyan donanımların bulunması ve bunların da askeri operasyonların kaderini değiştirmesi nedeniyle, harekete geçen TÜBİTAK, bu projelere 5 milyon TL kaynak ayırdı.
YÜZDE 10’U ÖDÜL
TÜBİTAK, Savunma sistemlerinin ‘karakutusu’ olarak nitelendirilen donanımların yerli üretiminin gerçekleştirilmesi veya halihazırdaki donanımlarda bulunan casus devreleri tespit etmek amacıyla geliştirilecek proje bütçelerinin yüzde 110’una kadar geri ödemesiz destek verecek. Yani bu stratejik projeleri gerçekleştiren firmalar harcamalarının yüzde 10 fazlasıyla ödüllendirilecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu stratejik projeyi gerçekleştirenlere harcamalarının yüzde 10 fazlasını vererek, konunun Türkiye için önemini ortaya koymayı amaçladıklarını söyledi.
KARAKUTU DEVRELER
Türkiye’nin halihazırdaki konumunda, askeri sistemlerin en önemli parçalarından olan entegre devrelerin önemli oranda yurtdışından temin edildiğini hatırlatan Ergün, şöyle konuştu: “Devrelerin tasarımı ülkemizde yapılsa dahi, üretimi Tayvan, Çin gibi ülkelerde yapıldığından devrelerin üretim aşamasına müdahale edilemiyor. Yani bu devreler bir nevi ‘karakutu’ niteliği taşıyor. Bunların içinde askeri operasyonlarımız için kritik önem taşıyan casus devrelerin tespiti çok önemli.”
Ergün, mevcut yöntemlerin ihtiyacı karşılamaması ve casus donanım tespitinin kritikliği sebebiyle projeleri destekleme kararı aldıklarını vurguladı.
Başka ülkeye kalmasın
ÜLKELER için bazı alanlarda başarılı olmanın zorunluluk olduğunu belirten Nihat Ergün, “Savunma sanayi bunların başında gelir.  Aksi halde ülkeniz savunmasıyla ilgili en stratejik noktalarda mahremiyetinizi, gizliliğinizi koruyamazsınız. Yani bu konu bir başka ülkenin teknolojisine, inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemli bir konu. Bu nedenle savunma sanayi alanındaki stratejik konularda ortaya konulacak ürünler ve çalışmalar milli olmalıdır, yerli olmalıdır” dedi.
Casus donanımın tespiti çok zor
TÜRKİYE’nin halihazırda kullandığı entegre devrelerdeki casus donanımların tespiti şu anda değişik metotlar kullanılarak yapılmaya çalışılıyor. Örneğin devrenin güçlü bir mikroskopla incelenip topoğrafyasının çıkarılması ya da devrenin farklı elektromanyetik davranışlarının incelenmesiyle devrede casus donanım olup olmadığı belirlenebiliyor. Zaman alıcı ve zor yöntemler. Askeri operasyonlarda hayati önem taşıyan bu devrelerde casus donanım olup olmadığı operasyonların başarısını etkiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder