Yerli mühimmat F-35'te atılabilecek mi?
Türkiye bir yıldır askıya aldığı F-35 ihalesinde uzun zamandır ana imalatçı Lockheed Martin ile masada. En önemli sorunlardan biri de F-35'in Türkiye'de geliştirilen SOM gibi stratejik mühimmatları kullanabilmesi...
F-35'te çalışmaların bu kadar uzamasının en önemli nedenlerinden biri de yazılım. Uçak üzerinde 8 milyon satırdan fazla yazılım var. Bu yazılım ana sistemleri çalıştırıyor. Silah, bakım, eğitim gibi alt sistemleri de koyduğunuzda yazılımdaki satır sayısı 25 milyona kadar ulaşabiliyor.
Karşılaştırma açısından ABD'nin kimseye satmadığı F-22 Raptor savaş uçağında ana yazılım 5 milyon satır. Türkiye'nin en büyük modernizasyon projelerinden biri olan C-130 Erciyes Programı'nda ise satır sayısı 1,5 milyon!
TESTLERİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ TAMAMLANDI
Lockheed Martin'in açıklamalarına göre yazılımın yüzde 96'sı tamamlandı. Bu sistemin yüzde 88'i de test edildi. Sonuçları gerçek uçuş testlerinde görüldü. Halen teslim edilen F-35 uçaklarında Blok 2A yazılımı var. Daha gelişmiş silah sistemlerinin kullanılacağı 2B yazılım paketi Lockheed Martin tarafından test ediliyor.
Bir sonraki adım ise Blok 3F. Bu blokta, uçakta JSOW, AIM-9X ve ASRAAM gibi füzeler kullanılabilecek. Sonraki adım ise aralarında TÜBİTAK tarafından geliştirilen SOM Seyir Füzesi, Hassas Güdüm Kiti (HGK), IRIS-T, METEOR, Storm Shadow, Brim Stone gibi füzelerin uçağa entegrasyonu olacak.
ROKETSAN ÇALIŞIYOR
Roketsan şirketi, SOM'un seri imalatının yanı sıra bir diğer önemli görevi de F-35'te füzenin kullanılması için entegrasyon çalışmaları. Gerekli tasarım ve mühendislik konusunda ana yüklenici olan Roketsan, bu sistemleri önümüzdeki yıllardan itibaren F-35'ere uygulamaya başlayacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder