10 Kasım 2013 Pazar

(NEB) Beton delen bombanın ilk ihracatı Pakistan'a


Beton delen bombanın ilk ihracatı nereye yapılacak?

Muhammet METİN/Kokpit.aero
Geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye'yi ziyaret eden Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ile gerçekleştirilen görüşmelerde Türkiye ve Pakistan arasında Savunma Sanayii alanında yapılması planlanan bir çok konu ele alındı.
Tübitak-Sage tarafından geliştirilen ve Makina Kimya Endüstri Kurumu tarafından üretimi gerçekleştirilen Nüfuz Edici Bomba (NEB)'nın Pakistan ile ortak geliştirilmesi ve  satışı konusunda ön görüşmeler yapıldı.
SATIŞ İÇİN ADIM ATILDI
Tübitak-Sage yetkilisinden edinilen bilgiye göre, "iki ülke arasında uzun süredir devam eden çalışmaların sonucu olarak Nüfuz Edici Bomba (NEB)'nın Pakistan'a satışı konusunda olumlu adımlar atıldı ve Tübitak-Sage tarafından geliştirilen diğer sistemler hakkında bilgi verildi".
Yetkili özellikle, Pakistan ile Hava-Yer mühimmatları konusunda ortak çalışmaların olduğunu ve bu çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını aktardı.
İlk kez 21 Haziran-3 Temmuz 2013 tarihinde Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarının katılımı ile Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığında icra edilen Pençe 2013 Atışları ve Işık Tatbikatında denenen Nüfuz Edici Bomba (NEB) gösterdiği performans ile askeri yetkililerce beğeni kazandı.
PROJE 2008'DE BAŞLADI
Tübitak-Sage ve MKEK ortaklığıyla 2008 yılında başlayan proje 2012 yılında tamamlandı. Nüfuz Edici Bomba (NEB), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlandı. Yurt içi imkanlar kullanılarak geliştirilen harp başlığı hassas güdüm kitleri ve lazer güdüm kitleri ile birlikte kullanılarak uzak mesafelerden vuruş yapabiliyor.
2.5 metre kalınlığında betonu delebilme kabiliyetine ve 27 km azami menzile sahip sistem F-4 2020 savaş uçağında kullanılıyor. F-16 savaş uçaklarına sertifikasyon çalışmaları ise devam ediyor.
NÜFUS EDİCİ BOMBA (NEB) TEKNİK ÖZELLİKLER
·       Boy: 2600 mm
·       Çap: 457.2 mm
·       Ağırlık: 870 kg
·       Patlayıcı Tipi
Ön Delici : PBX-110
Ana Delici : PBX-109
·       Tapa
Ön Delici : ONUR-1 MOD 4
Ana Delici: FMU-152 A/B
 Hedef Tipleri:
·       Yer Altı Petrokimya Depoları Sığınaklar
·       Uçak Hangarları
·       Komuta Kontrol Merkezleri
·       Uçak Pistleri
·       Barajlar
·       Köprüler
·       Radar Antenleri
·       Sabit Füze Bataryaları
·       Endüstriyel Tesisler 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder