Heronların yerini alacak Karayel uçuşa hazır
ARİFE KABİL - İSTANBUL
Türk ordusunun, kırsaldaki teröristleri izlemekte kullandığı İsrail’den alınan insansız hava aracı Heronların yerini alacak insansız yerli gözetleme uçağı bu yıl hizmete girecek. Uçağı üreten Zorlu Holding yöneticisi Ömer Yüngül, 6 uçağı bu yıl Türk ordusuna teslim edeceklerini açıkladı.
Zorlu Holding’in savunma grubu şirketlerinden Vestel Savunma ve Ayesaş, Türkiye’nin ilk yerli taktik insansız hava aracı Karayel’i bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edecek. Projenin ilk aşamasında 6 uçak teslim edileceğini söyleyen Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Vestel Savunma olarak yılda 50-60 adet insansız hava aracı yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Karayel ismi verilen uçak 22 bin 500 feet uçuş yüksekliği, 70 kilogram faydalı yük ve 20 saate kadar havada kalış yeteneğine sahip. Vestel’in ürettiği uçak paraşütle yere inebilme ve katapulttan (launcher) atılabilme özelliğinden dolayı piste ihtiyaç duymaksızın iniş kalkış yapabilecek. Benzerlerinden ayrışan bu özelliği sayesinde Karayel, deniz platformundan da fırlatılabilecek.
Bu yıl 11’incisi düzenlenen ve dün İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde açılan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2013’te aracı tanıtan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Karayel’in mühimmat değil gözlem uçağı olduğuna dikkat çekti. Yüngül, “Karayel, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gözlem amaçlı kullanılacak.” dedi. Proje kapsamında yazılım ve mekanik dahil 25 milyon dolardan fazla harcadıklarını dile getiren Yüngül, “Şu anda Sivrihisar’da denemeleri yapılıyor. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde uçuş testleri başlayacak. Bu sene içinde 6 uçağın hepsini teslim edeceğiz.” dedi. 6 uçağın maliyetinin 40 milyon doları bulduğunu kaydeden Yüngül, “3-4 yıl içerisinde mevcut üretim tesisi bize yetmez. Sipariş olduktan sonra seri üretime geçebiliriz.” dedi. Özellikle savaş araçlarında mekanik üretiminden çok yazılımın önemli olduğuna dikkat çeken Yüngül, “Yazılımı sağlayamıyorsanız tamamen dışa bağımlı oluyorsunuz. Biz bu alandaki birikimimizi savunma sanayiine aktarmak için savunma araçları üretimine girdik.” dedi. Karayel’in 500 kg yükle kalkabilen bir uçak olduğunu da belirten Yüngül, “Bunları savaş uçağı haline döndürebilmek çok da zor değil. 3-5 sene içinde bu uçakların daha fazla yer alacağı bir ortam içine doğru gidiyoruz.” diye konuştu. Savunma sanayiinde yıllık 15 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Yüngül, “Bunun bir kısmı yazılım, bir kısmı mekanik işler. Biz 2014’ten itibaren artık ihracatta her sene ikiye katlayarak devam edeceğimizi ümit ediyoruz ve yola da öyle çıktık.” açıklaması yaptı.
Vestel Savunma ve Ayesaş Genel Müdürü Aziz Sipahi ise üretim aşamasında aracın otopilot yazılımı ve donanımından yer kontrol istasyonunun geliştirilmesine ve gövdeye kadar tamamen Vestel Savunma bünyesinde gerçekleştirildiğini kaydetti. Karayel’in insansız hava araçlarında NATO’nun koyduğu uçuşa elverişlilik standartlarına (STANAG 4671) uyumlu olarak geliştirilip üretildiğini belirten Sipahi, “Ayrıca yine NATO 4586 birlikte çalışabilirlik standardı ile uyumlu geliştirilen yer kontrol istasyonu, diğer insansız hava araçlarını kontrol edebilme özelliğine de kavuşturulabilecek.” dedi. Fuarda Karayel’in yanı sıra pilotaj eğitiminde kullanılacak insansız hava aracı Bora da tanıtıldı. Bora, 18 bin feette 10 kg faydalı yükle 5 saat havada kalabiliyor.
Savunma sanayiinin gelişmesi için sektörün vakıf şirketlerinin tekelinden çıkması gerektiğini söyleyen Yüngül, “Aselsan gibi vakıf şirketleri pastanın yüzde 90’ını alıyor. Bu durumu sağlıklı görmüyoruz. Her şeyin liberalleştiği konuda silah sanayiinin de böyle olması gerekir.” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder