1 Nisan 2012 Pazar

KRİPTOLU CEP TELEFONU


Devletin zirvesi kullanacak

TÜBİTAK, dinlenemeyen kriptolu cep telefonu üretti. Yerli donanım ve yazılıma sahip cihaz, ses ve verileri şifreleyerek GSM ağı üzerinden iki telefon arasında güvenli iletişim sağlıyor
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), kamuoyunda arka arkaya gündeme gelen yasadışı dinlemelere devletin zirvesinin de takılmaması için çareyi yerli yazılımlı kriptolu telefon MİLCEP'i üretmekte buldu. Uzun çalışmalar sonrası normal cep telefonu boyuna inen kriptolu telefonla 3G hızında internete bağlanılabilecek. Kullanıcılar kendi aralarında kriptolu sohbet (chat) yapabilecek. Donanım ve yazılımı 'milli' olan 'MİLCEP' adlı cihaz, ses ve verileri şifreleyerek GSM ağı üzerinden iki telefon arasında güvenli iletişim sağlıyor. Devletin zirvesi tarafından kullanılacak olan MİLCEPK2 modeli sayesinde milli gizlilik dereceli bilgiler bu cihaz aracılığıyla paylaşılabilecek.

İŞLEMCİSİ 4 KAT DAHA HIZLI
NATO standartlarında geliştirilen yeni model MİLCEP-K2, ilk modelinde olduğu gibi rehber, mesaj, ajanda, güvenlik uygulamaları gibi özelliklere sahip. Telefona yeni eklenen özelliklerin başında kriptolu chat geliyor. Cihazın tuş takımıyla veya bilgisayara bağlanarak kriptolu chat yapılabiliyor. Yeni model eskisine göre 4 kat daha hızlı bir işlemciye sahip olacak. Cihazın dış görünümü değiştirilerek, kolay kullanımlı bir arayüz eklendi.

SERİ ÜRETİM HAZİRANDA
TÜBİTAK tarafından geliştirilen cihaz ayrıca dahili kripto modülü içeriyor. Cihazın veri kablosu, mikrofonlu kulaklık, araç ve harici şarj cihazı bulunuyor. TÜBİ- TAK mühendisleri, son modelde EDGE ve 3G üzerinden kriptolu ses ve veri transferi sağlamayı amaçlıyor. İngilizce ve Türkçe dil seçeneğiyle üretilen cihazın üzerinde kamera gibi güvenliği zayıflatabilecek özellikler bulunmuyor. Haziranda seri üretimine başlanacak kriptolu telefonlarla Türkiye, kriptolu cep telefonu üretebilen ABD, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç'in ardından 6'ncı NATO ülkesi olacak.

CİHAZ NASIL KULLANILIYOR?
Görüşme başlangıcında iki cihaz karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikalarını kontrol edip, tek kullanımlık kripto anahtarını oluşturuyor.
Anahtar oluştuktan sonra, cihazın mikrofonundan alınan ses, matematiksel fonksiyonlardan oluşan kripto algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor.
Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor. Aktarılan cihazdaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor.
Görüşme sonlandıktan sonra iki tarafta da kullanılan kripto anahtarı siliniyor. Böylece cihazın kriptolu verileri çözülemiyor. 

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/04/01/kriptolu-cep-yaptik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder