1 Nisan 2012 Pazar

ANKA VE ATAK HAZİRANDA GÖREVE BAŞLIYOR


ANKA ve Atak Haziran'da göreve başlıyor

Yerli insansız hava aracı Anka ve yerli helikopter Atak Haziran ayında operasyonel olarak göreve başlayacak

ANKA ve Atak Haziran'da göreve başlıyor
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, insansız hava aracı (İHA) ANKA ve yerli üretim saldırı helikopteri ATAK'ın haziran ayına kadar testlerinin tamamlanarak operasyonel olarak göreve başlayacaklarını söyledi.
Bunun, helikopter ve İHA'nın TSK envanterine girmesi anlamına gelmediğini belirten Bayar, "Bir çeşit operasyonel test diyebilirsiniz ama envanterdeki herhangi bir araç gibi kullanılacak" diye konuştu. Bayar, kısa süre içinde TSK ile 10 adet ANKA üretimi için sözleşme imzalamayı umduklarını açıkladı.
Murad Bayar, Dünya Gazetesi'ne, yeni stratejik plan çerçevesinde yeniden belirlenecek olan savunma sektöründe Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'na ait şirketler ile özel sektör ilişkilerini değerlendirdi.
Şimdilik "operasyonel bir test' Murad Bayar, Türkiye'nin en önemli projelerinden olan yerli insansız hava aracı ANKA ile yerli üretim ve lisansı Türkiye'ye ait olmak üzere Agusta Westland ile birlikte üretilen ATAK saldırı helikopterinin, ilk üretim prototiplerinin haziran ayına kadar TSK tarafından kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Projelerin kesin teslimi anlamına gelmeyen uygulamanın bir çeşit "operasyonel test" olarak nitelenebileceğini kaydeden Murad Bayar, şu bilgiyi verdi: "ATAK için stratejik planda 2013 olarak bahsedilen teslim tarihi, tam konfigürasyonlu üretimlere ilişkin. Ancak biz tanksavar silahları takılmamış, istenen 9 adet ATAK'ın ilk grubunu üretip haziran ayına kadar tamamlayıp teslim edeceğiz. Şu anda 2 adet prototip uçuşlarını sürdürüyor. ANKA'nın da haziranda göreve başlamasını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde de TSK ile 10 adet ANKA üretimi için sözleşme imzalamayı umuyoruz. ANKA'nın bütün konfigürasyonları oturmuş durumda. Şu anda geliştirmede 5 uçak var. Otomatik iniş-kalkışlar deneniyor. Görüntüleme sistemi takıldı, görüntü alındı, görev aşamasına geliyoruz. ANKA için de ATAK için de "TSK envanterine girdi' demek değil bu teslimler. Hala prototip olan sistemler olarak adlandırıyoruz.

"Bir görev performansı yapılmış olacak" Vakıf şirketlerinin Türkiye'de bir görev amacıyla kurulduğunu hatırlatan Murad Bayar, "O görev de Türkiye'de olmayanı üretmektir. Bu rolleri, misyonları gelecekte de devam edecekler. Türkiye savunma sanayinde öyle alanlar var ki bir alanda iki şirketin varlığını sürdürmesi zor. Rekabeti artırma çabamız var, projelerde yan sanayi kullanımı, KOBİ katılımı ile derinleşme çalışmamız var. Ancak, belirttiğim gibi Vakıf şirketleri misyon şirketleri ve bir alanda özel sektörün diğer aktörleri varsa, o sektöre girmeleri yönünde bir yaklaşım değil, olmayanı, daha üst düzeyi hedeflemeleri, o noktaya çıkmaları bekleniyor. Başka şirketlerin olduğu bir alana yatırım yapmalarını istemiyoruz" dedi.

Murad Bayar, çok özellikli alanlarda yerli rekabetin olmamasının, bu alanda hiç rekabet olmadığı anlamına gelmediğini belirterek, "Gemi ya da uçak ya da tank yapıyorsanız bu alanda bir şirket olacaktır. Ancak aynı alanda elbette çok ağır bir uluslar arası rekabet var. Şirketlerin tek başına kaldığını söyleyemeyiz" ifadesini kullandı.

"Derinleşmek istiyoruz' Murad Bayar, yeni strateji belgesinde yerli katkı oranına ilişkin performans hedefinin kaldırıldığını ancak bu oranı takip etmeyi sürdüreceklerini ve üst seviyelere çıkarmaya çalışacaklarını kaydetti. Bayar, "Alt sistemlerde, bazı ileri teknolojilerde, komponentlerde eksiklerimiz var. Bu eksik olduğumuz alanlara yöneleceğiz" diye konuştu.

Havada 24 saat kalabiliyor TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan Türk insansız hava aracı ANKA'nın yapımında birçok yerli alt yüklenici firma görev aldı. Servis irtifası: 30 bin feet olan ANKA havada 24 saat kalabiliyor. Gövde uzunluğu 10 metre, kanat açıklığı 17 metre olan ANKA'nın kanat alanı 13.6 metrekare düzeyinde. Toplam kalkış ağırlığı 1.5 ton olan ANKA'nın yakıt ağırlığı ise 250 kg.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder