10 Nisan 2014 Perşembe

Aselsan termal kameraların gözünü bu tesiste üretecek

Aselsan termal kameraların gözünü bu tesiste üretecek

Doğada, eksi 273 santigrat derecede sıcaklığa sahip olan tüm varlıklar belirli bir dalga boyunda ışın yayıyor. Gece ve kötü hava koşullarında, insan gözü ile gözükemeyen varlıkları termal kameralar görüntülüyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana termal kamera tasarlayıp üreten ASELSAN bu sistemlerin gözü olarak tanımlanabilecek kızılötesi dedektörleri, yeni kurulan tesisinde tamamen milli imkanlarla üretmeyi başardı. 
"AR-GE'YE DAHA FAZLA KAYNAK AYIRMAK GEREKİYOR"
Törende konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, dedektörlerin seri üretiminin yapılmasının Türkiye'nin ileri teknolojide geldiğini gösterdiğine işaret etti. TSK'nın güçlenebilmesi için ileri teknoloji ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Hedefimiz ülkemizin teknolojik yeterliliğini yükseltmektir. Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmak gerekiyor. Bu sonsuz yürüyüşü devam ettirmek gerekiyor." dedi.
Savunma sanayi Ar-Ge'sine yılda 1.2 milyar dolar ayrıldığı bilgisini de veren Yılmaz, bu bilinçle savunma sanayinin geliştirilmesi için Ar-Ge ayrılan payın artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin birçok firmasının uluslararası arenada rekabet etme seviyesine geldiğine dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:"Türkiye'de dünyada milli termal kamera üreten 6. ülke konumuna yükselmiştir. Savunma sanayi ihracatında 36 milyar dolar hedefe ulaşabilmek için katma değeri daha fazla üretmemiz gerekiyor."
ÜÇ AÇIDAN GURUR VERİCİ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da konuşmasında, yüksek teknolojiye dayalı bir üretim tesisi açıldığından dolayı gururlu olduklarını belirterek, "Bu bizim açımızdan gurur verici. Bu kadar stratejik bir ürünün seri üretim tesisinde bulunmak gurur verici. Ar-Ge projesinin seri üretime geçirilmesi sevindirici. Son 10 yıldır Ar-Ge'ye yatırımlar yapıyoruz. Şu üretim tesisi, üniversite kamu sanayi işbirliğinin en güzide örneklerinden birisi. Bu projelerin hayata geçirilmesinde kritik önemde. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu işbirliği bu. Bu gün geldiğimiz noktayı küçümsememek durumdayız." diye konuştu. Törenin ardından Bakan İsmet Yılmaz ve Fikri Işık üretimin yapılacağı tesisleri gezdi.
Sıcaklık, toz, nem gibi üretime etki eden tüm çevresel faktörlerin denetim altına alınarak çok özel koşullarda üretimin yapıldığı "Temiz Odanın" ilk ürünü olan ve teknolojisi tamamen Türkiye'de geliştirilen kızılötesi dedektörlerin kullanıldığı termal kameralar da yapılan testlerde başarılı bulunarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alındı.
Kızılötesi dedektörler, termal kameraların en kritik bileşenidir. Mikro ve nano ölçekte yüzbinlerce algılayıcıdan oluşmaktadır. Görüşün kısıtlı olduğu gece, gündüz ve kötü hava koşullarında cisimlerin ortama yaydıkları çok küçük sıcaklık farklarını algılayan kızılötesi dedektörler sayesinde, gözle görülemeyen nesnelerin görünebilirliği sağlanmaktadır.
Kızılötesi dedektörlerin üretimi; birçok disiplinin birlikteliğini, yüksek nitelikli personel ve teknolojik açıdan oldukça ileri seviyede bir alt yapıyı gerektirmektedir. Dünyada sayılı gelişmiş ülkelerin elinde bulunan bu kritik teknoloji, sahip olan ülkenin ulusal koruması altında olup varlığı gelişmişlik ve üstünlük göstergesidir.
Ülkemizde kızılötesi dedektör teknolojisinin geliştirilmesine yönelik ilk çalışmalar, Millî Savunma Bakanlığı önderliğinde, Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nin bilimsel katkıları ile 1999 yılında başlatılmıştır. Bilkent Üniversitesi ve ODTÜ'nün yer aldığı stratejik öneme sahip bu çalışmalar neticesinde teknolojinin yurt içinde geliştirilebileceği ispatlanmıştır.
Üniversitelerde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar; Millî Savunma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve ASELSAN'ın desteğiyle belli bir olgunluk seviyesine ulaşmış, üniversite-sanayi işbirliği ile TÜBİTAK Başkanlığınca desteklenen ARGE projeleri kapsamında ürüne yönelik uygulamalı ARGE çalışmaları yürütülmüştür.
Sanayileşmenin önemli bir ayağı olan seri üretime aktarma çalışmaları da paralelde gerçekleştirilmiş ve ASELSAN'da kızılötesi dedektörlerin üretimine yönelik olarak temiz oda, gerekli sistemler ve teçhizatlarıyla birlikte 1500 m2'lik alana sahip "Millî Kızılötesi Dedektör Üretim" tesisi kurulmuştur.
Bu kapsamda uzun soluklu akademik çalışmaların önemli bir bölümü sanayiye aktarılarak, tamamen millî imkanlar kullanılarak ilk özgün kızılötesi dedektörler üretilmiş ve TSK envanterinde mevcut sistemlere başarıyla entegre edilmiştir.
Böylece kullanım alanına göre çeşitlilik gösteren kızılötesi dedektörlerin millileştirilmesi yönünde önemli bir adım atılmıştır. Yapılan çalışmalar farklı tipte kızılötesi dedektörlerin de yurt içinde üretiminin önünü açacak, ayrıca üretilen termal kameraların diğer ülkelere ihracatı önündeki en önemli engelin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.
Yüksek teknoloji içeren bu kabiliyetle birlikte dünyada bu teknolojiye sahip sayılı gelişmiş ülkelerden biri olma gururu elde edilmiştir. Bu başarıyı kalıcı ve sürekli kılabilmek için bu alanda yapılacak ARGE çalışmalarına hız kesmeden devam edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder