19 Ağustos 2013 Pazartesi

ESBAŞ, dünyanın uçağını yapıyor


ESBAŞ CEO'su Dr. Güler, PFW'nin Boeing ve Airbus uçaklarının kanat elemanlarını yaptığını, Kale Grubu ve Pratt&Whitney'in yıl sonunda açılacak tesislerinde ise F-35 uçaklarının 300 parçasının üretileceğini söylediare on twitter

Share on facebookShare on bloggerShare on emailMore Sharing Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) CEO'su Dr. Faruk Güler, ESBAŞ'ın Türkiye'de havacılık sektöründeki kümeleşmeye öncülük yaptığını hatırlatarak Boeing ve Airbus uçaklarının kanat elemanlarının İzmir'de yapıldığını, F-35 uçaklarının da 300 parçasının burada yapılacaSerbest bölgeler zirvesi

Yaptıkları çalışmalar ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın off-set anlaşmalarını hayata geçirmeyi başardıklarını ifade eden Güler, "Havacılık kümelenmesi ile bu anlaşma birleşince yurtdışından yatırımcılar yer aramaya başladı. Bu anlamda biz hazırdık. Kimlerle ilişki kuracağımızı biliyorduk. Tanıtımı iyi yaptık. Bugün Ege Serbest Bölgesi'nde havacılıkla ilgili bir kümeleşme oldu.

Havacılık sektörüne hizmet eden şirketler oluştu. Kale Grubu ile Amerikalı Pratt&Whitney, yıl sonuna doğru açılışı yapılacak tesislerinde F-35 uçaklarının 300 parçasını üretecek. Bizden 100 bin metrekarelik yer kiraladılar. Yarısı doldu, yarısında da yatırıma devam edecekler. Bölgede faaliyet gösteren PFW şirketi ilk geldiğinde Boeing ve Airbus'un yedek tanklarını yapıyordu. Firma bugün üretim çeşidini 4-5 kat artırdı.

Artık tankın yanı sıra borulama işlerini yapıyor. Kanat elemanlarını da yapmaya başladılar. Çünkü Türk mühendislerinin ve işçilerinin ne kadar iş çıkardığını, maliyet avantajımızı gördüler" diye konuştu.

Bu arada Ege Serbest Bölgesi, dünyanın en büyük ve tanınmış 25 serbest bölgesini İzmir'de bir araya getiriyor. Dünyada bir çok serbest bölgenin talip olduğu Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyonu'na İzmir ev sahipliği yapacak. Gelecek Aralık ayında yapılacak olan toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan katılacak. Toplantıya Amerika, Avrupa, Çin ve Ortadoğu'nun en büyük serbest bölgelerinin başkanları gelecek. Toplantıda İzmir başta olmak üzere Türkiye'deki serbest bölgelerin yatırım olanakları da uluslararası yatırımcılara tanıtılacak.

ESBAŞ CEO'su Dr. Faruk Güler, Ekonomi Bakanlığı'nın destek verdiği toplantıya aralarında yabancı yatırımcıların ve İzmirli işadamlarının da yer aldığı 250 kişiyi davet ettiklerini açıkladı. Güler, "Bu toplantılara dünyanın her yerinden serbest bölgelerin temsilcileri, bölgedeki şirketler ve hükümet yetkilileri katılır. Çin, Güney Amerika, Fransa gibi ülkelerde yapılan toplantıyı bu sene Ege Serbest Bölgesi'nde yapacağız. 2005 yılında da ev sahipliği yapmıştık. Dünyanın bir çok ülkesi bu organizasyona talip olmuştu. Toplantıyı Aralık ayının ikinci haftasını planlıyoruz" dedi.

Kümeleşme modeli

Dünyada serbest bölge modellerinin nasıl işlediğiyle ilgili olarak özellikle Avrupa ve Amerika'dan serbest bölge temsilcilerini davet ettiklerini belirten Güler şunları söyledi; "Türkiye'deki serbest bölgeleri uluslararası yatırımcılara tanıtacağımız bir zemin oluşturacağız. Türkiye, dünyada ekonomisi en hızlı büyüyen ülke. Dünyada Türkiye'nin geleceğine olumlu bakan geniş bir yatırımcı kitlesi var" diye konuştu.

Savunma sanayindeki kümeleşme modelini sağlık alanına da taşıyacaklarını açıklayan Güler, ESBAŞ'ın sağlık sektöründeki kümelenmeye de öncülük yapacağını söyledi. Güler, Ege Serbest Bölgesi'nin genişlemesi konusunda Ekonomi Bakanlığı ile mutabakata vardıklarını da açıkladı.

Güler, "Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'na sunulan serbest bölgelerle ilgili yasa değişikliği var. Bu değişiklikten sonra serbest bölge sınırlarının büyümesini, süre uzatımını oturup konuşacağız diye anlayış birliğine vardık. Ortak bir toplantı tutanağını da imzaladık. Kanun teklifinin yıl sonuna doğru onaylanmasından sonra görüşmeler başlayacak" dedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder