4 Nisan 2013 Perşembe

YERLİ HELİKOPTERE SESSİZ KUYRUK


Kokpit.aero web sitesinin haberine göre.

Türk helikopteri sessiz uçan Comanche kuyruğuna sahip olacak

İki yıl önce Sikorsky’nin T-70 Blackhawk helikopterini Türk Genel Maksat Helikopteri Projesi (TGMHP) için seçen Savunma Sanayi Müsteşarlığı, teknoloji aktarımı konusunda önemli bir adım attı. Sikorsky, 1990’larda geliştirdiği radara yakalanmayan RAH-66 Comanche taarruz helikopterinin kuyruk tasarımını TAI’nin geliştirdiği yerli helikopter için verecek.
4-5 ton ağırlığında, hafif sınıfta helikopter geliştirilmesi için 15 Haziran 2010’da Savunma Sanayi İstişare Kurulu tarafından karar alınmıştı. TAI’nin ana yükleniciliğinde geliştirilecek projede Kara Kuvvetleri için eğitim helikopteri öncelikli olmak üzere Türkiye’deki kamu ve özel sektör ihtiyacını görecek, 4-5 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip, çift motorlu özgün bir tasarım yapılacak.
ÖZGÜN HELİKOPTERİN FİZİBİLİTESİ TAMAMLANDI
TAI liderliğinde tamamlanan fizibilite çalışmalarının ardından SSM’ye ‘Teknik ve Ekonomik Fizibilite Etüdü’ dokumanı Temmuz 2011’de, ardından SSM tarafından yayınlanan Teklife Çağrı Dosyası da Ekim 2012’de teslim edildi.
SESSİZ UÇACAK
Bu sırada 109 adetlik helikopter konusunda Sikorsky ile görüşen SSM, Amerikalı imalatçının 1990’larda deneme uçuşları yapılan RAH-66 Comanche helikopterindeki kuyruk tasırımının yerli helikoptere uygulanması için teknoloji destek taahhüdü aldı.
Özel bir koni içinde, kuyruk rotorunun etrafa çarpmasını ve yer kazalarını önleyen sistem, aynı  zamanda da gürültü oranlarını da aşağı çekiyor.  Hem sivil hem de askeri amaçlı tasarlanacak helikopterde gürültü büyük önem taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder