4 Nisan 2013 Perşembe

ADİK, TCG Ç-151'in kesin teslimini yaptı


18 Aralık 2008 tarihinde yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) kararı ile ihalesi Anadolu Tersanesi tarafından kazanılan ve 28 Temmuz 2009 tarihinde başlayan sekiz gemilik Süratli Amfibi Gemi projesinin ilk gemisi olan TCG Ç-151'in (NB 223) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na kesin teslimi, 12 aylık garanti döneminin sonunda, 9 Mart 2013 tarihi itibarı ile yapıldı.
Ankara'da Savunma Sanayi Müsteşarlığı binasında SSM yetkilileri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevli personeli ve Anadolu Tersanesi Savunma Grubu Koordinatörü emekli Amiral Metin Poyrazlar başkanlığındaki ADİK tersanesi  heyeti arasından yapılan teslim toplantısının ardından teslim tutanağı imzalandı.
ADİK Tersanesi, 37 ayda tamamlama sözü verdiği (28 Temmuz 2009 ile 28 Ağustos 2012 arasında) sekiz gemilik LCT projesinin zamanında tamamlamasının ardından, ilk geminin kesin teslimini de zamanında yaparak önemli bir başarıya daha imza attı.
ADİK tersanesi  tarafından inşa edilen ilk LCT olan TCG Ç-151'in ardından diğer kardeşler TCG Ç-152 (NB 224), TCG Ç-153 (NB 225) ve TCG Ç-154 (NB 226) da Mart ve Nisan aylarında Anadolu tersanesinde kesin teslim çalışmalarına tabi olacak ve yapılan çalışmaların  ardından SSM ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın uygun görmesi halinde kesin teslimleri yapılacak.
Mayıs - Ağustos aylarında ise geri kalan dört LCT'nin (TCG Ç-155; TCG Ç-156; TCG Ç-157 ve TCG Ç-158) kesin teslim işlemlerinin yapılması bekleniyor.

Milli deniz kalkanı için düğmeye basıldı


Ankara, Kürecik Radarı'yla eşgüdümlü çalışacak "deniz kalkanı" için düğmeye bastı. Sistem, "milli" ancak "NATO'ya entegre" olacak
ABD'nin "füze kalkanı projesi"nin Doğu Avrupa bölümünü iptal ettiğini açıklamasına karşın, Kürecik Radarı'nın rafa kalkmamasının nedeni anlaşıldı. Akşam'ın haberine göre "Milli füze kalkanı" kurma adımlarını hızlandıran Türkiye, Kürecik'le eşgüdümlü çalışacak "deniz kalkanı" için düğmeye bastı.
Ankara, "deniz kalkanı" için ABD tarafından üretilen "AEGİS Sistemleri"nden dört adet almak için harekete geçti. Savunma sanayiinde dünya devi olarak bilinen ABD'li Locket Martin şirketinin ürettiği sistemlerdeki füzelerin ortalama menzili 500 kilometreye kadar çıkabiliyor.
Türkiye, AEGİS sistemlerini tamamen milli envanterine dahil etmek istiyor. Ancak, Türkiye NATO üyesi olduğu için, tüm unsurlar ortaklıkla birlikte yürütülüyor. Bu durum sistemin Kürecik'teki NATO radarıyla eşgüdümlü olarak çalışmasını gerektiriyor.

YERLİ HELİKOPTERE SESSİZ KUYRUK


Kokpit.aero web sitesinin haberine göre.

Türk helikopteri sessiz uçan Comanche kuyruğuna sahip olacak

İki yıl önce Sikorsky’nin T-70 Blackhawk helikopterini Türk Genel Maksat Helikopteri Projesi (TGMHP) için seçen Savunma Sanayi Müsteşarlığı, teknoloji aktarımı konusunda önemli bir adım attı. Sikorsky, 1990’larda geliştirdiği radara yakalanmayan RAH-66 Comanche taarruz helikopterinin kuyruk tasarımını TAI’nin geliştirdiği yerli helikopter için verecek.
4-5 ton ağırlığında, hafif sınıfta helikopter geliştirilmesi için 15 Haziran 2010’da Savunma Sanayi İstişare Kurulu tarafından karar alınmıştı. TAI’nin ana yükleniciliğinde geliştirilecek projede Kara Kuvvetleri için eğitim helikopteri öncelikli olmak üzere Türkiye’deki kamu ve özel sektör ihtiyacını görecek, 4-5 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip, çift motorlu özgün bir tasarım yapılacak.
ÖZGÜN HELİKOPTERİN FİZİBİLİTESİ TAMAMLANDI
TAI liderliğinde tamamlanan fizibilite çalışmalarının ardından SSM’ye ‘Teknik ve Ekonomik Fizibilite Etüdü’ dokumanı Temmuz 2011’de, ardından SSM tarafından yayınlanan Teklife Çağrı Dosyası da Ekim 2012’de teslim edildi.
SESSİZ UÇACAK
Bu sırada 109 adetlik helikopter konusunda Sikorsky ile görüşen SSM, Amerikalı imalatçının 1990’larda deneme uçuşları yapılan RAH-66 Comanche helikopterindeki kuyruk tasırımının yerli helikoptere uygulanması için teknoloji destek taahhüdü aldı.
Özel bir koni içinde, kuyruk rotorunun etrafa çarpmasını ve yer kazalarını önleyen sistem, aynı  zamanda da gürültü oranlarını da aşağı çekiyor.  Hem sivil hem de askeri amaçlı tasarlanacak helikopterde gürültü büyük önem taşıyor.