25 Aralık 2012 Salı

Rusya, Hindistan’a 3 milyar dolarlık savaş uçağı ve helikopter sattı

FARUK AKKAN MOSKOVA CİHAN
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hindistan'a gerçekleştirdiği ziyarette, 3 milyar dolarlık savaş uçağı ve helikopter satışı ile ilgili anlaşma imzalandı.
Anlaşma çerçevesinde Rusya, Hindistan'a 1,3 milyar dolar değerinde 71 adet Mi17B-5 helikopter ve 1,6 milyar dolar değerinde 42 adet Su-30MKI Flanker tip savaş uçağı sattı. Putin ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in hazır bulunduğu törende, ileri teknoloji, savunma, tarım, kültür ve ticari alanlarda toplam 10 anlaşma imzalandı. Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov ise ziyaret çerçevesinde yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nin genişleyecek daimi üyelerle ilgili yapısında Hindistan'ın da yer almasını desteklediklerini söyledi.
Rusya ve Hindistan diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. yılını kutluyor. İki ülke arasında toplam ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 10 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. İki ülke Birleşmiş Milletler'de G-20, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer farklı formatlarda yakın ilişki içinde bulunuyor. Özellikle dış politikada iki ülkenin yaklaşımları genellikle örtüşüyor. 2000-2010 döneminde Rusya'nın Hindistan'a sattığı toplam askeri malzemenin bedeli 30 milyar doları aştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder