14 Haziran 2012 Perşembe

Rusya ve Çin'in Türkiye'nin füze ihalesine ilgisi, NATO'yu rahatsız etmiş



15 Haziran 2012, 07:17
Rus ve Çin firmalarının Türkiye’nin yapacağı 5.5 milyar dolarlık silah alımına gösterdiği ilgi NATO’da rahatsızlık yarattı

Amerikan haber sitesi ‘defencenews.com’, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin temmuz başında 5.5 milyar dolarlık bir silah alımı yapacağını yazdı. Habere göre, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin de yer aldığı bu silah ihalesine Rusya ve Çin şiketlerinin de teklif vermesi Batı’yı rahatsız etti.
Türk silah tedariki yetkilisi, siteye Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin temmuz başında toplanacağını belirterek “Bu sefer kesinlikle bir karar bekliyoruz. Program 2009’dan beri erteleniyor. En azından bazı şirketlerin yer aldığı kısaltılmış bir liste hazırlamalıyız” dedi. Türkiye, 4 milyar dolar değerinde uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ile   1.5 milyar dolar değerinde korvet (fırkateynden küçük askeri gemi) almayı planlıyor. Savunma sistemi için şu an Amerikalı Raytheon ve Locheed Martin şirketlerinin ortak teklifi, Rus Rosoboronexport şirketi, Çinli CPMIEC, Fransız Tahles’in yanısıra İngiliz BAE Systems, İtalyan Finmeccanica ile Avrupa’nın ortak şirketi EADS’ın ortaklığıyla oluşan Eurasam yarışıyor.
Ancak Batılı yetkililer Rusya ve Çin’in sistemlerinin NATO’nunkiyle uyumlu olmadığını, Rus ya da Çin şirketinin seçilmesi durumunda NATO’ya zarar verebilecek gizli bilgileri elde edebileceklerini söylüyor. Siteye konuşan Batılı bir yetkili “NATO buna izin veremez, Çinliler ya da Ruslar kazanırsa sistemleri ayrı çalışmak zorunda. NATO’nun bilgi sistemine bağlanamazlar” dedi. Diğer bir Batılı yetkili de Türkiye’nin sadece Amerikalı ve Avrupalı şirketlerin fiyatlarını düşürmesi için Çin ve Rus şirketlerini ihalede tutabileceği ihtimaline dikkat çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder